Guri i Plakës, historia prekëse e gruas që rriti dy fëmijë nën këtë gurë

Guri i Plakës është edhe një legjendë, tregim nga goja e popullit, që kanë lënë gjurmë në jetën e një shoqërie njerëzor.

Guri është çarë mespërmes nga një kompani franceze në vitin 1936, kur Jugosllavia e Versajës ndërtoi hekurudhën Prishtinë-Pejë, e cila është e qarkullueshme tash 80 vjet.

Guri i Plakës sipas gojëdhënave të fshatarëve përreth, e sidomos të fshatit Gradicë e Godanc, e paraqesin rastin duke pohuar se në afërsi të Gurit të Plakës ka qenë një lagje (mahallë), një familje me dyzet anëtarë, me pushtimin e sllavëve në atë përleshje vriten 80 persona, kurse Plaka që i mbijeton vrasjes me 2 nipat e saj, i shpëton ngjarjes, transmeton ‘gazetametro’.

Plaka të nesërmen i merr dy nipat dhe bagëtitë, delet, dhitë dhe afrohet te guri ku shihet vendi ku është strehuar plaka me nipat ‘në dollap’. Kurse bagëtitë kanë qëndruar rreth Gurit të Plakës.

Thuhet se plaka deri sa i ka rritur nipat ka jetuar në këtë gurë, ku në periferi të gurit nga lindja ka qenë ledinë, sipas gojëdhënave thuhet se plaka është rrëzuar dhe ka humbur jetën.

ObserverKult


Lexo edhe:

“Hapu, o shkëmb që të shpëtoj”, nusja që krijoi Kanionin e Osumit (Legjenda)

Një bukuri magjepsëse nuk mund të shpëtonte dot pa një legjendë. Duhej të mveshej me pëlhurë magjike, të mitizohej, që të mund të përjetohej madhështia..

Është fjala për Kanionin e Osumit, rreth të cilit sillen disa legjenda, prej të cilave ObserverKult ua sjell dy, legjendën për “Vrimën e Nuses” dhe atë që lidhet me të shenjtin Abaz Aliu.

Legjenda e Nuses flet për fatin e një nuseje që po martohej pa dëshirën e saj, duke qenë e detyruar të zbatonte urdhërat e familjes e fisit që ia kishin gjetur burrin…

Tekstin e plotë e gjeni KËTU