Hygo: Është abuzuar aq shumë me historitë e dashurisë…

Nesër që pa gdhirë, kur fusha të zbardhë Do nisem. E shikon, e di që më pret ti. Do shkoj nëpër pyll, do shkoj nëpër mal. Më tepër larg teje nuk mundem të rri.

“Është abuzuar kaq shumë me historitë e dashurisë…
Por brenda kësaj, është abuzuar sidomos me fuqinë e një shikimi në historitë e dashurisë, saqë tashmë pak kush i beson.
Sot, pak njerëz guxojnë të thonë se dy qenie njerëzore kanë rënë në dashuri, për shkak se kanë parë në sy njëri-tjetrin.
E megjithatë, në këtë dhe vetëm në këtë mënyrë, nis një dashuri.”

Victor Hugo

ObserverKult

————————————

Lexo edhe:

Kadare-Sokurov: Një film për historitë e dashurisë shqiptaro-ruse

Janë historitë e grave të bllokut të lindjes, të cilat përjetuan në Shqipëri vuajtje dhe ferrin komunist.

Adaptimi i skenarit të Kadaresë i është besuar estetit dhe skenaristit rus, Juri Arabov, i cili në vitin 2005 u vlerësua me çmimin për “Skenarin më të mirë” në Festivalin e Kanës, për filmin “Moloch”, një tjetër bashkëpunim me regjisorin Sokurov, ndërkohë që në vitin 2008 ishte pjesë e jurisë së Festivalit të filmit në Venecia.

Tekstin e plotë e gjeni KETU

Kiz Kulezi: Kulla e Vajzës në Stamboll dhe historitë e dhimbshme të dashurisë

Kiz Kulesi, Kulla e Vajzës apo e njohur ndryshe si Kulla e Virgjëreshës ose Kulla e Leandros nga grekët e lashtë, është ndërtuar në vitin 408 përpara Krishtit për të kontrolluar lëvizjet e anijeve perse në Bosfor. E përdorur ndër shekuj si far, sot pjesa e brendshme e kullës është transformuar në një kafe dhe restorant. Kjo kullë gjendet edhe në lirën turke.

Pikërisht kjo kullë është pikë e bashkimit të Azisë me Evropën, dhe është mu në mes të Bosforit. Ajo ndodhet në një largësi të barabarte mes dy brigjeve.
Për te tregohen disa mite dhe legjenda:

Tekstin e plotë e gjeni KETU