Irena Papas: Jam shqiptare, esmere si nëna

irena papas

Në internet po qarkullon një deklaratë më se e sinqertë dhe plot dashuri për prejardhjen e saj, që besohet të jetë bërë nga aktorja greke Irena Papas, Penelopa mbretëresha e Itakës.

“Im atë, i cili ishte një profesor i greqishtes, dashuronte shumë natyrën, jetesën e shëndoshë; përçmonte ambientet e ndotura dhe për këtë arsye kishte braktisur kryeqytetin grek.

Kishte dy pasione që ditët e sotme ngjajnë të jenë në kontrast: kulturën dhe natyrën. Mbante gjithnjë në një xhep Platonin, e në tjetrin Aristotelin, ose, Shekspirin në një xhep dhe Gëten në tjetrin.

M’i vinte pareshtur, Platonin e Aristotelin nën hundë, deri në pikën sa më bëheshin të urryeshëm. Më shpinte shpesh në mal, në ajër të pastër, në tendë. Përçmonte çdo formë pushteti, përfshirë edhe pushtetin fetar. Një herë, u sëmura, por ai refuzoi të më çonte në qytet. Më tha: “Nëse vdes, të varros unë. Kujton se prifti është më i mirë se unë?“, thote Irena.

U larguam pak larg nga pyetja që ju bëra – po ju, përse jeni kaq ezmere?(gazetarja)

“I ngjaj sime mëje. Nëna ime, është esmere si unë. Ajo vjen nga Epiri, ndërsa im atë vinte sipas gjasave nga Shqipëria. Ndoshta jam Shqiptare, ose gjysmë Shqiptare. Peloponezi është përplot me Shqiptarë. Edhe nëna ime, mësonte greqishten”.

E lindur me emrin Irene Leleku, aktorja 90 vjeçare greke ka plot 50 vite karrierë me më shumë se 90 role në filma të ndryshëm, përfshi edhe Odisean përkrah Bekim Fehmiut./gazetatema

ObserverKult

Lexo edhe:

NGA KUJTIMET E BEKIM FEHMIUT… TAKIMI ME IRENE PAPAS