Ja çka ndodhte nëse dikush flinte afër këtij përroi (legjenda)

Petrit Palushi: EPOSI I BJESHKËVE TË LUMËS
– Legjenda të rrëfyeme –

PËRROI I ANDRRËS

Banorët e katundit e thirrnin Përroi i Andrrës.
Por nanat i porositnin fëmijët: “Mos lueni të Përroi i Andrrës se po u zu gjumi keni me pa andrra të këqija!”.

Thuhet se nuk qe njilloj si përrejtë e tjerë, se çdokush që shtrihej dhe e merrte gjumi atypari, mund të shihte andrra të rënda, të liga, ndërsa kur zgjohej, mund të zgjohej krejt frigueshëm dhe kryet e kishte të rënduem.

Prandaj fëmijët, sapo i kthenin sytë andej, i lëviznin menjëherë me frikë, sikur të shihnin një lugat të madh me fytyrë dheu dhe jo nji përrue të vogël, krejt të rëndomtë, që sillte ujë si krejt përrejtë e tjerë.

ObserverKult


Lexo edhe:

LEGJENDA E DHIMBSHME E LIQENIT TË OHRIT: JA ÇKA NDODHI ME DJALIN QË U ZHYT NË UJË…

Është një nga liqenet më të mëdha në Gadishullin Ballkanik, si dhe një nga më të hershmit në botë. Pjesa më e madhe e liqenit të Ohrit, i përket Maqedonisë së Veriut dhe pjesa tjetër, Shqipërisë.

Ohri, Struga dhe Pogradeci, janë tre qytetet, që rrethojnë e liqenin legjendar në mbrojtje nga UNESCO.

Pogradeci ka histori të lashtë, të kaluar të lavdishme me dëshmi të shumta artistike, kjo sipas historianëve. Gërmimet arkeologjike në kodrën mbi qytet kanë zbuluar vendbanimin ilir të shekullit V para Krishtit, që u përket fiseve të lashta desarëve dhe mbase enkelejdëve….

Tekstin e plotë e gjeni KËTU