Katër aspekte të dashurisë së përsosur sipas Budizmit

Katër aspektet e dashurisë në Budizëm u përshkruan nga mjeshtri i Zenit Thich Nhat Hanh në një libër të shkurtër me titull: Dashuria e Vërtetë: Një Praktikë për Zgjimin e Zemrës.
Në këtë libër, autori flet jo vetëm për dashurinë romantike, por për të gjitha llojet e marrëdhënieve të dashurisë, përfshirë edhe atë që duhet të keni me veten tuaj.

ASPEKTI I PARË: LUMTURIA

Lumturia është shfaqja e gëzimit të brendshëm. Kjo do të thotë që ju jeni të lumtur me realitetin dhe ju sjell gëzim dhe entuziazëm. Kjo nuk do të thotë që ju ndiheni të lumtur 100 për qind të kohës, ose se lumturia juaj nuk do të ndryshojë kurrë në intensitet.

Eshtë më shumë një gjendje, një mënyrë për t’u marrë me jetën tuaj dhe gjërat që ju ndodhin. Njerëzit e lumtur i bëjnë të tjerët të lumtur. Ashtu si ankthi dhe trishtimi janë ngjitës, gëzimi dhe lumturia rrezatojnë tek të tjerët.

ASPEKTI I DYTË: DHEMBSHURIA

Dhembshuria nuk do të thotë të ndiesh keqardhje për dikë ose ta konsiderosh atë inferior ose të kufizuar. Siç tregon fjala, ka të bëjë me ndarjen e pasionit (pasion që do të thotë vuajtje, në këtë kontekst) me një tjetër.

Do të thotë ta kuptosh dhimbjen e tyre dhe ta ndjesh si tënden. Në thelb, është një akt i ndjeshmërisë. Dhembshuria është thelbësore sepse ju ndihmon të kuptoni ndjenjat e të tjerëve.

Kjo gjithashtu ju lejon të pranoni dhe vërtetoni dobësitë dhe kufizimet e tyre. Pa dhembshuri, ju do të kritikonit dhe vini në pikëpyetje dobësitë dhe gabimet e njerëzve. Me dhembshuri, ju jeni në gjendje t’i kuptoni dhe t’i ndjeni si tuajat.

ASPEKTI I TRETË: ARGËTIMI RECIPROK

Kur dy njerëz shijojnë shoqërinë e njëri-tjetrit, ekziston dashuria. Ata të dy duan të kalojnë kohë me njëri-tjetrin dhe të jenë vërtet të pranishëm gjatë asaj kohe.

Kur kaloni kohë me dikë që doni, përqendroni tërë vëmendjen tek ai person, kur flisni ose ndani përvoja. Kjo gjithashtu nënkupton aftësinë për të dëgjuar dhe për të qenë të hapur ndaj asaj që tjetri mendon, thotë dhe bën.

Sipas Budizmit, kënaqësia e ndërsjellë nuk është vetëm një cilësi e dashurisë, por edhe një shenjë e pagabueshme e pranisë së saj. Pa kënaqësi reciproke, nuk ka dashuri.

ASPEKTI I KATËRT: LIRIA

Budizmi thotë se nuk mund të jesh i lirë pa paqe dhe ekuilibër të brendshëm. Njerëzit me paqe të brendshme janë të qetë në të gjitha situatat. Kjo do të thotë që nëse doni ta doni veten dhe të tjerët, së pari duhet të qetësoni trazimin e brendshëm që po pengon lulëzimin e ndjenjave pozitive.

Zemërimi dhe frika ju kapin në kurth dhe të heqin lirinë. Vetëm duke punuar përmes këtyre ndjenjave dhe duke i punuar ato do të jeni me të vërtetë të lirë të doni. Nëse jo, ju mund ta drejtoni frikën dhe agresionin tuaj ndaj njerëzve të tjerë. Nëse arrini harmoni të brendshme, nga ana tjetër, ju jeni të lirë dhe lini të tjerët gjithashtu të lirë.

Budizmi Zen beson se është shumë e rëndësishme të kufizosh veten në ekuilibrin e brendshëm. Ju gjithashtu duhet të ndihmoni të tjerët të rriten dhe të arrijnë paqen e brendshme. Budistët besojnë se dashuria është një ndjenjë aktive dhe jo e pranueshme.

Secili person është një mbështetje dhe një referencë për njerëzit që ata duan, kështu që kultivimi i këtyre aspekteve do të ndikojë pozitivisht tek ata përreth jush dhe do t’i inkurajojë ata të bëjnë të njëjtën gjë./bota.al