Koleksioni i Albert Kahn, Shqipëria me ngjyra, 1913

ObserverKult


Lexo edhe:

HISTORI: KUR SHËNJESTRA ËSHTË KULTURA

Përgjatë të gjithë historisë, kultura ka qenë objekt i sulmeve. Siç ka thënë dikur historiani çek Milan Hubl: “Hapi i parë në likuidimin e një populli është fshirja e kujtesës së tij. Shkatërrimi i librave, kulturës, historisë.

Pastaj dikush duhet të shkruajë libra të rinj, të prodhojë në kulturë të re, të sajojë një histori të re.

Pa kaluar shumë kohë, kombi do të fillojë të harrojë se cili është dhe cili ishte. Bota përreth tij do të harrojë edhe më shpejt”

Dhruti Shah

Ngjarjet e 10 majit 1933 – kur studentë gjermanë u mblodhën në Berlin dhe gjetkë për të shkatërruar më shumë se 20 mijë vëllime të veprave që konsideroheshin “jogjermane”.

Ato përfaqësonin jo thjeshtë një sulm fizik ndaj librave, por një sulm ideologjik prej regjimit nazist.

Teksa veprat e Ernest Hemingwayt, Helen Kellerit, Sigmund Freudit dhe Albert Einsteinit ishin disa prej atyre të dënuara me flakë, ministri i propagandës Joseph Goebbels deklaronte: “Epokës së intelektualizmit ekstrem të hebrenjve tashmë i ka ardhur fundi…”.

Megjithatë, veprimet e atyre që ishin të pranishëm nuk qenë unikë. Përgjatë të gjithë historisë, kultura ka qenë objekt i sulmeve.

Si ka thënë dikur historiani çek Milan Hubl: “Hapi i parë në likuidimin e një populli është fshirja e kujtesës së tij.

Shkatërrimi i librave, kulturës, historisë. Pastaj dikush duhet të shkruajë libra të rinj, të prodhojë në kulturë të re, të sajojë një histori të re.

Pa kaluar shumë kohë, kombi do të fillojë të harrojë se cili është dhe cili ishte. Bota përreth tij do të harrojë edhe më shpejt”.

Por zemërimi që u ndie bashkë me fuqinë ushtarake të atyre që e kundërshtonin, bënë që Rajhu i Tretë të ishte i pasuksesshëm në përpjekjen e tij. Kjo për të eleminuar gjithë kulturat përveç të tijës, përmes çfarëdolloj mjeti që e gjykonte të nevojshme.

Tekstin e plotë mund ta lexoni KËTU:

ObserverKult