Kur dhe ku u festua për herë të parë 8 marsi?

Dita Ndërkombëtare e Gruas festohet më 8 mars çdo vit. Ajo përkujton lëvizjen për të drejtat e grave. Ideja për “Ditën Ndërkombëtare të Gruas” u hodh fillimisht në fillim të shekullit të XIX-të.

Ndërsa respektimi i parë i Ditës së Gruas u mbajt më 28 shkurt 1909 në Nju-Jork, 8 marsi u sugjerua nga Konferenca Ndërkombëtare e Gruas në vitin 1910 për t’u bërë një “Ditë Ndërkombëtare e Gruas”. Pasi gratë morën të drejtën e votës në Rusinë Sovjetike më 1917, më 8 mars u bë një festë kombëtare atje. Dita u mbizotërua kryesisht nga lëvizja socialiste dhe në vendet komuniste derisa u miratua në vitin 1975 nga Kombet e Bashkuara.

8-Marsi njihet si “Dita e Gruas”, në të gjithë botën. Madje në shtete të ndryshme kjo ditë festohet si festë kombëtare. Kjo ditë shërben jo vetëm për bashkimin e grave pa dallim feje, race, kulture, gjuhe dhe prejardhjeje, por edhe për të kujtuar përpjekjet për barazi, paqe, drejtësi dhe ndërtim në gati 9 dekada.

Lexo edhe:

RITA PETRO: FALEMINDERIT QË MË BËRE GRUA, O ZOT! (VIDEO)

ObserverKult