Kur Midhat Frashëri kërkonte para për t’i bërë dhuratë Edith Durham

Një nga shkrimtarët e publicistët më të mirë shqiptarë, Midhat Frashëri, kërkonte të nderonte mikeshën e kombit shqiptar, britaniken Edith Durham, udhëtare dhe shkrimtare e cila ka shkruar shumë për Shqipërinë. Ai ia dërgonte letrën gazetës “Përlindja e Shqipënisë” në vitin 1914, vetëm pak vite pasi Durham ishte larguar nga Shqipëria.

Letra:

Zoti drejtor i gazetës “Përlindja e Shqipënisë”, Vlorë

Lutem, të botoni këto të paka radhë:
Këtu n`Elbasan filluam të mbledhim ndihmë nga një metelik për njeri. Duam të blejmë një kalem të florinjt, që t`ia dhurojmë zonjës Edith Durham. Si një kujtim për shërbimet fisnike që i ka bërë kombit tonë me shkrimet dhe botimet e saj. Për të rrëfyer këtë mirënjohje kombi ynë, kemi dashur që edhe ndihma të jetë e popullit dhe nga ky shkak s`mbledhim më tepër se nga një metelik.
Në komisionin, që u formua për këtë ndihmë, janë z. G. Cilka, dr. Ruzhdi beu, Taq Buda dhe unë. Ndihmat bashkë me emrat e ndrihmëtarëvet, çohen n`adresë: Taqi Buda, Elbasan.
Prisni, ju lutem, të falat e mia me nder.

Mid`hat Frashëri
Elbasan, 7/20 janar 1914

“Letrat e Mid’hat Frashërit”, me personalitete të shquara shqiptare dhe te huaja cilësohen si modele te komunikimit intelektual dhe perla te mendimit atdhetar, politik, filozofik, historik, diplomatik, kritik, polemik, estetik, social, ekonomik, dashuror./fjala.al

LEXO EDHE: LETRA E EDITH DURHAM PËR MIDHAT FRASHËRIN DHE KËRKESA E SAJ E VEÇANTË