Larg burrave që ju tregojnë modelin e gruas që ju duhet të bëheni…

Larg burrave që ju tregojnë modelin e gruas që ju duhet të bëheni…

Është momenti kur të gjitha këmbanat e botës japin alarmin! JO! Nuk ka moment të keq! Ka një karakter të keq. Ka qëllime të këqija. Ka sjellje të këqija. Ekziston menaxhim i dobët i nervozizmit, zemërimit, frikës së refuzimit dhe frikës së humbjes. Ka edukim të dobët. Ka edukim të keq. Ka vepra/sjellje të këqija.


Përgatiti Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor

Ekziston një Un i keq. Ekziston një zgjedhje e keqe. Dhe të gjithë janë përgjegjës për zgjedhjet që bëjnë. Edhe një person më pak inteligjent që është pjesë e një shoqërie, e di që ne i zgjidhim dallimet tona përmes dialogut. Ai e di që nuk e ngremë dorën për të imponuar. Në asnjë rast ai e di se në jetë nuk ka vetëm dëshira të tij.

Një burrë që vendos të ngrejë dorën për për të fituar mrekulli dhe për të detyruar dikë tjetër të bëjë diçka kundër vullnetit të tij ai ka vendosur të vrasë tjetrin psikologjikisht.

Pse e vret tjetrin psikologjikisht kur e mallkon, kur i flet keq, kur e kërcënon, kur e shantazhon, kur e trajton keq. Nga pika ku ju vrisni njeri-tjetrin psikologjikisht dhe me dashje, vrasja është një akt. Dikush kryen një krim. Dhe disa përreth tij mbajnë gojën hapur dhe deklarojnë: “Nuk e besoj! Ai ishte një djalë i mirë ”. JO! Askush nga ata nuk ishte fëmijë i mirë. Ndoshta ata kishin disa tipare të mira. Ndoshta. Por ata sigurisht kishin sjellje të këqija. Nga ata që nuk i vërejmë, nga ata që i degradojmë duke thënë “Hajde, për shaka e bëri”, ose “burrë është” por është e pavlefshme dhe e gabuar.

Zemërimi është rrënja e problemit të dhunës ndaj grave dhe vrasjeve.

Zemërimi që burri ndjen për veten e tij, për jetën e tij, problemet e tij, dobësitë e tij.

Zemërimi i pakontrolluar është problem. Larg burrave që shpërthejnë, kërkojnë falje, premtojnë që nuk do e bëjnë më dhe e bëjnë përsëri. Larg burrave që ju nënvlerësojnë, ju degradojnë dhe përpiqen t’ju imponohen. Larg magjisë frikacake.

Nëse një marrëdhënie është problematike që nga fillimi, ajo do të mbetet e tillë. Nëse një person ka defekte të karakterit, ai do të mbetet i tillë. Nuk do ta ndryshoni ju!
Ndaloni së duruari. Ndaloni hapin prapa/të tërhiqeni vazhdimisht.
Ndaloni faljen dhe justifikimin e të padrejtës.
Ndaloni të heshtni nga frika se çfarë do të thonë të tjerët. Le të thonë çfarë të duan, për sa kohë që ikni nga e keqja e gjallë./Revista Psikologjia

ObserverKult

————————————————————————————-

“Rrëfimet tona”

Lexo edhe:

MARGARITA XHEPA ME FJALË EMOCIONUESE PËR GRATË QË PËSUAN NGA BURRAT

“Fem fest” solli premierë “Rrëfimet tona” të regjisores Driada Dervishi. Artistet e njohura si Margarita Xhepa, Luiza Xhuvani e Rajmonda Bulku rrëfyen historitë e 9 grave të vrara. Festivali u mbyll me mesazhin e fortë: Mos gjeni faj tek gratë viktima!

Simbolikë e luftës kundër dhunës së grave, këpucët e kuqe në skenën e “Arturbinës”, paralajmërojnë tematikën e “Rrëfimeve të tyre”… Margarita Xhepa, është e para e 9 grave, që vendos publikun përballë historisë së vrasjes së personazhit të saj…

“Dëshira për artin ka qenë gjithmonë, nuk do të heq kurrë dorë, pasi më mban gjallë!”, thotë aktorja Margarita Xhepa.

Tekstin e plotë mund ta lexoni KËTU:

ObserverKult