Fotografi të rralla: Si dukeshin gratë shkodrane përgjatë viteve ‘40

Këto fotografi të rralla ku shfaqen gratë shkodrane janë realizuar në vitin 1940 nga fotografi italian Giuseppe Massani.

Massani doli në pah me një album fotograk “La sua terra (Toka e tij), Bergamo 1936.

Në prill 1939, Shqipëria u pushtua nga forcat italiane, ishte momenti i duhur për fotografin që t’i prezantonte publikut italian “trevat e reja” të Italisë përtej Adriatikut.

Sigurisht me mbështetjen zyrtare, Massani udhëtoi gjerësisht në Shqipërinë e pushtuar nga Italia dhe bëri fotografi të ndryshme.

Fotot u botuan në vëllimin “Albania: Testo e foto di Giuseppe Massani” [Shqipëria: teksti dhe fotot nga Xhuzepe Masani], Romë 1940, të gjitha pamjet e këtij koleksioni janë marrë nga ky libër.

Në vitet 1960 dhe 1970 Massani botoi disa albume të tjera, shumica e të cilave tashmë janë lënë në harresë./dita

—————————-

Lexo edhe:

FAMILJA U DETYRUA T’I SHISTE PIKTURAT E SAFO MARKOS, JA CILA ISHTE LUTJA E ARIANITËS…

Këto shënime i kam hedhur në maj të vitit 2010, kur kam qenë në shtëpinë e Petro Markos. Në një hyrje dy dhoma e një guzhinë e para viteve 90-të, jetonin Safua. E shoqja shumë e sëmurë, Jamarbëri, i biri dhe ky i sëmurë dhe e bija Arianita që na priste.

Të më falë Arianita, por nuk mundem të mos them një të vërtetë të dhimbshme. (Mbas dhjetë vitesh) dhe të nxjerr një sekret, për të cilin isha betuar që do ta mbaja si të tillë për shumë kohë.

TEKSTIN E PLOTË MUND TA LEXONI KËTU

ObserverKult


Lexo edhe:

Shkollat e Shqipërisë tashmë ka disa javë që i kanë hapur dyert për të pritur nxënësit në vitin e ri.

Teksa e pamë paraqitjen e parë të tyre me veshje nga më të ndryshmet dhe telefona të mençur në duar, brezi i vjetër kujton ditën e parë të shkollës në kohën e tyre…

Tekstin e plotë e gjeni KËTU

ObserverKult