Matija Murko, kush është etnologu slloven që dokumentoi muzikën shqiptare

Një punë kërkimore me vlerë për etnologjinë shqiptare mbi interpretuesit dhe muzikantët shqiptarë të Kosovës është realizuar në fillim të shekullit. Kjo u bë nga etnologu i njohur slloven Matija Murko. Ai shëtiti këtë pjesë të trojeve shqiptare në vitet ’30 të shekullit të kaluar. Kjo punë e tij është publikuar së fundmi.

Përmes fotografive ai ka dokumentuar grupimet artistike, interpretuesit, këngetarët e asaj kohe, etj.

Matija Murko konsiderohet si një ndër studiuesit më të mëdhenj slloven të shekullit të kaluar.

Në vitet ’30 Murko së bashku me gruan e tij shëtisin pothuajse të gjithë ish-Jugosllavinë e dikurshme. Si një studiues i eposit, këngës, traditës dhe etnologjisë ai vizitoi edhe Kosovën duke dokumentuar përmes fotografive personat që njiheshin për interpretimet e këngëve epike, por edhe ansambleve të para.

Në një nga fotot është edhe Ymer Riza, legjenda e muzikës tradicionale shqiptare. /diasporashqiptare.al

___________________

Lexo edhe:

KISHA E FSHEHUR BRENDA SHPELLËS, ÇFARË FSHIHET NË MALET E LIBRAZHDIT

Në trevat e Librazhdit të sotëm ndodhen disa shpella të banuara. Janë të quajtura shpella eremite, ose shpella kisha, si në fshatrat Koshorisht, Skroskë dhe Urakë, të cilat kanë në muret e tyre shkëmbore piktura murale me tematikë biblike.

Në njërën prej këtyre shpellave, dhe pikërisht në atë të fshatit Koshorisht, ndodhet një nga pikturat më të mëdha shpellore në Shqipëri. Piktura e shpellës eremite të Koshorishtit ka disa skena. Të cilat mbartin vlera të rëndësishme kulturore dhe historike.

Krahas skenave biblike janë pikturuar edhe tetë figura njerëzore, që mendohet se i përkasin familjes së njohur të aristokracisë shqiptare, asaj të Aranitëve.

Para se të flasim për shpellën eremite, për pikturën dhe vlerat e saj, na duhet që të themi dy fjalë për eremitët. Kush ishin, çfarë përfaqësonin dhe cila ishte jeta që ata bënin.

Kush ishin eremitët?

Në fillimet e kristianizmit, disa burra dhe…

Shkrimin e plotë e gjeni KËTU.

ObserverKult