“Merr fund” enigma, gati të zbulohet misteri i rrethit më të madh prej guri në botë

Misteri 5000-vjeçar që mbulon rrethin më të madh prej guri në Britani është gati të zbulohet. Henge Avebury, guri më i vjetër dhe më i madh se Stonehenge, përbëhet nga 100 shkëmbinj të mëdhenj që datojnë midis 2850 p.e.s. dhe 2200 p.e.s..

Disa nga gurët e mrekullueshëm peshojnë mbi 40 tonë dhe janë nga 12 deri në 18 metra të gjatë, gjë që shtron pyetjen: Si i lëvizën njerëzit parahistorikë pa teknologjinë moderne?

Vendosja e tyre ka habitur historianët, arkeologët dhe publikun për shekuj me radhë, me disa që sugjerojnë se ato janë përdorur për adhurimin pagan dhe djallin në Mesjetë.

Teoritë për monumentin megalitik të mijëvjeçarit të 3-të thonë gjithashtu se ishte një ofertë për perënditë që kontrollonin klimën dhe fenomene të tjera natyrore.

Të tjerë besojnë se vendi i Wiltshire ishte i përkushtuar ndaj festave dhe tubimeve të komuniteteve neolitike – që mendohet se ishin të njëjtët njerëz që ndërtuan Stonehenge.

Por Dr. Colleen Morgan, nga Departamenti i Arkeologjisë i Universitetit të Jorkut, thotë se, së shpejti do të japë përgjigje të shumëpritura për enigmën.

“Rëndësia e Avebury shtrihet shumë përtej Ishujve Britanikë, duke informuar kërkimet mbi një sërë pyetjesh themelore në lidhje me neolitin evropian, dhe si njerëzit u munduan të ndërtonin monumente kaq të mëdha.”

Dr. Colleen ka bashkuar forcat me Trustin Kombëtar, Shërbimin e të Dhënave të Arkeologjisë dhe Universitetin Bournemouth për të zbuluar se si dhe pse u ndërtua rrethi prej guri./gazetatema.net

ObserverKult


Lexo edhe:

MISTERI I FOTOS NË VARREZA, TË BËRË NË SHQIPËRINË E VITIT 1940

Kjo fotografi që mendohet se është bërë në varreza në Shqipëri në vitin 1940, duket si një pjesë e marrë nga ndonjë film bardhezi me horror.

Tekstin e plotë mund ta lexoni KËTU:

ObserverKult