Misteri i derës 20-tonëshe të piramidave që mund ta hapte me lehtësi edhe një fëmijë

Në një kohë, disa piramida kishin dyer të mëdha që rrotulloheshin. Këto dyer masive ishin të padëmtueshme sepse ato kishin gjetur vend në mënyrë të përkryer në hapjet brenda piramidave. Një derë e tillë e rrotullueshme u zbulua kur Piramida e Madhe u këqyr e para, pas zbulimit.

Dikush mund të hapte derën nga brenda me forcë minimale, për shkak të faktit që ekuilibrimi i saj ishte i përsosur. Po flasim për rreth 20 ton që lëvizen me lehtësi nga një dorë e vetme fëmije. Si ka mundësi që egjiptianët ishin në gjendje të prisnin në formën e kërkuar dhe të vendosnin këto dyer me saktësi të tillë? Kjo mbetet një mister. Si mundeshin të ishin në gjendje për të balancuar një peshë kaq të madhe? Edhe kjo mbete mister./Bota.al