“Misteri”: Çfarë ishte “puthja e vdekjes”…

Misteri e egjiptianëve të lashtë. Janë të panumërta, misteret e tyre, por truket e bukurisë, madje as të mbretëreshës më strategjike dhe të bukur në histori, nuk janë më të fshehta.

Nëse mendoni se grimi mund të jetë një dukuri bashkëkohore dhe një industri miliarda dollarëshe, ju kujtojmë se produktet kozmetike ishin po kaq të rëndësishme në antikitet, për disa ishin.

Që në epokat më të hershme të perandorisë egjiptiane, burra dhe gra nga të gjitha klasat shoqërore vijëzonin sytë. Theksonin mollëzat, si dhe përdornin buzëkuq.

Pamje të tilla, i përcjellin më së miri dy mbretëreshat më të famshme të qytetërimit egjiptian: Kleopatra dhe Nefertiti. Këta ikona të bukurisë në lashtësi, përdornin produkte kozmetike që për shumëkush i konsideronte “misteri i egjipitanëve”. Jo vetëm për t’u zbukuruar, por edhe për trajtimin e lëkurës.

Janë të njohura ritualet e bukurisë për Kleopatrën; me banja me qumësht dhe kripë nga Deti i vdekur. Maskat e fytyrës me vajra dhe esenca lulesh e mjalti. Egjiptianët, gjithashtu, shpikën një metodë natyrore për depilimin, përzierjen e mjaltit me sheqeri. “Sugaring”, siç quhet sot, është rikthyer nga kompanitë e bukurisë, si një alternativë më pak e dhimbshme.

Rituali që njihej si “Puthja e vdekjes”

Produktet që përdoreshin për të lyer sytë me nuanca të forta, kryesisht blu, mendohej se mbronin nga rrezet e forta të diellit. Nga toksina të dëmshme, por edhe nga syri i keq. Ndonëse, në të vërtetë, shumë prej tyre rezultonin në fakt fatale, pasi prodhoheshin nga yndyra shtazore të rrezikshme.
Kleopatra, për shembull, shtypte brumbuj, nga ku përfitonte ngjyrën për të theksuar me të kuqe mollëzat dhe buzët, ndaj ky ritual njihej edhe si “puthja e vdekjes”.

Gjithashtu, egjiptianët mendonin se të zbukuruarit ishte thelbësore edhe përtej kësaj jete. Jo më kot në varre gjenden bizhuteri, kozmetika. Krehër e çdo gjë që do t’i ndihmonte të ishin bukur edhe në udhëtimin e përjetshëm.

Estetika e veçantë egjiptiane, ka ndikuar pa dyshim artin modern. Përmes këtyre produkteve, ritualeve dhe mjetesh që përdoreshin në funksion të një bukurie mahnitëse, por edhe shëndetit të lëkurës dhe flokëve.

LEXO EDHE: Kush ishte Kleopatra e vërtetë?