Mos u marto nëse…

Nga Teuta Bardhi

Mos u marto veç se nuk ndalen komshija duke thënë “mbeti e shkreta pa u martuar”.
Mos u marto se të shtynë familja me fjalët e tipit “gjeje dike”.
Mos u marto me të parin që njeh, veç pse të ofroi martesë.
Mos u marto nëse nuk e ke të qartë përgjigjjen në pyetjen: Kush jam unë?

Mos u marto nëse nuk të është thyer së paku njëherë zemra nga dashuria.
Mos u marto pas zhgënjimit me të dashurin e mëparshëm.
Mos u marto nëse nuk ke mësuar nga gabimet në lidhjet e kaluara.
Mos u marto nëse nuk je në gjendje që të pranosh se do mund të të thyhet prapë.

Mos u marto derisa ta kesh një profesion.
Mos u marto derisa ta kesh një punë.
Mos u marto derisa të kesh një strehë tënden.
Mos u marto derisa ta mësosh se si të mbrosh të drejtat e tua.
Mos u marto derisa nuk e mëson se si të mbash përgjegjësinë.

Mos u marto nëse i frikësohesh vetmisë.
Mos u marto nëse se ke të qartë pse dëshiron të martohesh.

Mos u marto nëse nuk i beson partnerit tënd.
Mos u marto nëse tjetri nuk të kompleton.
Mos u marto nëse nuk jeni në gjendje të pranoni me të vërtetë njëri-tjetrin ashtu siç jeni.
Mos u marto nëse nuk je e lumtur në këtë marrëdhënie.
Mos u marto pa ditur se çfarë qëndrimi do të mbaj ai për të shkuarën.
Mos u marto nëse nuk keni lënë prapa gjithçka dhe mendoni vetëm për të ardhmen. 

Mos u marto nëse nuk është marrëdhënie e balancuar.
Mos u marto nëse nuk ke një plan të së ardhmes.
Mos u marto nëse nuk i beson vërtet partnerit.
Mos u marto pa ditur nëse të meriton ai.

Mos u marto nëse nuk e ndien se jeni të dy në të njëjtën faqe.
Mos u marto nëse nuk kujdeseni njëlloj për njëri-tjetrin.
Mos u marto nëse nuk bini në kompromise.
Mos u marto nëse nuk gjeni mbështetje.
Mos u marto nëse nuk sakrifikoni njëlloj për partnerin.

Mos u marto nëse s’keni këndvështrime të përafërta.
Mos u marto nëse edhe botëkuptimet si keni të ngjashme.
Mos u marto pa e ditur nëse do të “rriteni”bashkë.
Mos u marto pa e patur të qartë se a do të jesh ende Ti, pas martesës.
Mos u marto nëse të duhet të ndryshosh identitet.

Mos u marto pa ditur rrugën tënde në këtë marrëdhënie.
Mos u marto nëse është i varur nga ti, nëse ti je duhani i tij.
Mos u marto nëse të manipulon.
Mos u marto nëse ta humb vetëbesimin.
Mos u marto nëse ta humbë vetëvlerësimin.

Mos u marto nëse nuk dini të falni.
Mos u marto nëse nuk keni bashkëjetuar më parë.
Mos u marto nëse nuk keni udhëtuar së bashku më parë.
Mos u marto nëse nuk keni qëllimet e qarta të njëri- tjetrit.
Mos u marto nëse nëse nuk jeni të hapur në komunikim.
Mos u marto nëse nëse nuk knaqeni në biseda.
Mos u marto nëse nuk të tërheqë edhe  fizikisht.

Mos u marto nëse nëse nuk jeni të gatshëm të bëni kompromise.
Mos u marto nëse lidhja juaj nuk bazohet në miqësi të thellë.

Mos u marto nëse nuk e dini se martesa përgjysmon të drejtat e dyfishon detyrimet.
Mos u marto nëse nuk do të ishe në gjendje të shkoje në fund të botës me të e të ndiheshe plot.
Mos u marto nëse se ke të qartë se martesa duhet të ndodh veç atëherë kur ke takuar njeriun jo me të cilin do të jetosh, por pa të cilin s’jeton dot!
Dhe sidomos, mos u marto nëse nuk je e bindur se as vdekja s’është aq serioze sa martesa!

ObserverKult

grua

Lexo edhe:

MOS I MBANI AFËR ATA QË S’DUAN TË JENË ME JU – JEPJAUNI BILETËN NJËDREJTIMËSHE!