Nëna më thoshte duke qarë: “Mos u bëj si unë…”

Oriana Fallaci

Nga: Oriana Fallaci

“Nëna ishte ajo që më thoshte, shpesh duke qarë: “Mos u bëj si unë! Mos u bëj skllave e burrit dhe fëmijëve të tu. Studio, lëviz nëpër botë, mëso gjëra të reja”. Unë nuk doja të imitoja nënën time, doja sigurisht të bëhesha më e mirë se ajo”, tha Fallaci, transmeton ‘bota.al’.

Në vitin 1977, kur Oriana Fallaci mori diplomën në “Universitetin e Kolumbisë” në Chicago, në fjalimin e falënderimit tha këto fjalë:

“Ia dedikoj këtë arritje nënës sime, Tosca Fallacit, e cila nuk mundi të shkonte në universitet, sepse ishte grua dhe e varfër në një kohë kur, nëse ishe grua dhe e varfër nuk mund të studioje dot”.

Oriana Fallaci

———————————-

Lexo edhe:

ORIANA FALLACI: TI I PËRKET VETES DHE ASKUJT TJETËR…

ObserverKult ua sjellë disa thënie të autores italiane Oriana Fallaci:

– Të jesh i mirë apo i keq nuk ka rëndësi: jeta jashtë kësaj bote nuk varet nga kjo. Kjo varet nga një raport i forcave të bazuara në dhunë. Dhe mbijetesa është dhunë. Do të vishni këpucë lëkure sepse dikush ka vra rë një lopë dhe i ka hequr lëkurën për të bërë lëkurë.

– Ti nuk i përket as Zotit, as shtetit dhe as mua. Ti i përket vetes dhe askujt tjetër.

– Cili është qëllimi gjithsesi – vuajtja, vde kja? Na mëson të jetojmë, djalë. Një njeri që nuk lufton nuk jeton, ai mbijeton.

– Dashuria nuk është të lidhësh me zinx hir dikë që dëshiron të lufto jë dhe është gati të vde së për të, dashuria është ta lini atë të vde së në mënyrën që ai ka zgjedhur.

– E di që e jona është një botë e bërë nga burrat për burra, diktatura e tyre është aq e lashtë sa shtrihet edhe në gjuhë.

– Në momentin që hiqni dorë nga parimet dhe vlerat tuaja, ju keni vde kur, kultura juaj ka vdekur, qytetërimi juaj ka vdekur. Periudha…

TEKSTIN E PLOTË MUND TA GJENI KËTU