Nënë Tereza kur ishte vetëm 18 vjeçe, foto e rrallë

Nënë Tereza është një nga humanistet më të njohura me origjinë shqiptare. Jetën e saj ia dedikoi bamirësisë dhe ndihmesës për personat në nevojë. Shumë dokumentare dhe të dhëna janë publikuar për shenjtoren shqiptare, e cila u shpall shenjtore nga Vatikani në 19 tetor të viti 2003.

Një pjesë të jetës së saj, Nëne Tereza, apo Gonxhe Bojaxhiu, e kaloi nëpër Evropë, kohë kur edhe kur u bë një nga urat ndërlidhëse të njohjes së shqiptarëve në botë. Bill Clinton është shprehur në qershor 2002: “Nënë Tereza, ishte e para ajo qe më bëri ta dua kombin shqiptar. Dhe tani ndihem shumë krenar që plotësova një detyrë morale ndaj saj dhe ndaj vlerave të lirisë”.

Gonxhja mësimet e para i mori në një shkollë shqipe në Shkup, ku po ashtu e kreu dhe gjimnazin, por në gjuhën serbo-kroate. Pasionet e rinisë së Gonxhes ishin tre: të bëhej mësuese, të shkruante dhe recitonte poezi dhe të kompozonte e të luante muzikë. Emrin “Tereza” e mori kur ishte 18 vjeçe dhe u dorëzua murgeshë.

“Shekulli”, ka publikuar kohë më parë një foto të rrallë të humanistes së madhe shqiptare. Fotoja është shkrepur në Irlandë, në vitin 1928, kur Nënë Tereza ishte vetëm 18 vjeçe.

LEXO EDHE: Nënë Tereza: Dërgomë të dua ndokënd o zot!

Kur kam uri,
Më jep ndokënd që ka nevojë për ushqim;

kur kam etje
më jep ndokënd që ka nevojë të pijë diçka;

kur kam të ftohtë,
më jep ndokënd për ta ngrohur;

kur kam ndonjë hidhërim,
ofroma ndokënd për ta këshilluar;

kur kryqi im t’më bëhet i rëndë,
bëj t’ia marr edhe dikujt tjetër kryqin e tij;

kur jam e varfër,
më jep ndokënd të t’i jap;

kur s’kam kohë,
më jep ndokënd t’i ndihmoj për disa çaste;

Kur jam e përvuajtur,
bëj që të kem ndokënd për ta lëvduar;

kur jam e pavullnetshme,
dërgomë për ta shpirtëzuar ndokënd,

Poezinë e plotë mund ta lexoni KËTU: