Nëse doni që fëmija juaj të jetë sa më mirë, hiqjani sa më parë nga dora telefonin

I quajnë të lindur “digjitalë”, ata janë fëmijët e sotëm, të lindur dhe rritur me bukë dhe teknologji. Por nëse nga njëra anë kjo është me fat, nga ana tjetër ka kurthet e veta.

Në veçanti, telefonat e mençur dhe tabletët duhet të “administrohen” me kujdes sepse, ndër të tjera, ata rrezikojnë të shpërfillin krijimtarinë e cila, pavarësisht se është e lindur, duhet të kultivohet çdo ditë. Sidoqoftë, parandalimi i të vegjëlve nga përdorimi i këtyre mjeteve nuk është zgjidhja, sepse bota e sotme është e zhytur në teknologji. Interneti tani është pjesë e jetës së përditshme, shpesh edhe në mjedisin e shkollës dhe të punës.

Ajo që ne si prindër duhet të bëjmë, sipas ekspertëve, është t’i mësojmë fëmijët t’i përdorin ato në mënyrë konstruktive, duke u siguruar atyre një edukim ad hoc, i cili i bën më të vetëdijshëm për të mirat dhe të këqijat.

Përndryshe, teknologjia rrezikon të kthehet nga një revolucion kulturor në një varësi, duke pasur parasysh fuqinë e saj shumë të madhe bindëse.

Shtrirja e informacionit të disponueshëm në internet dhe shpejtësia e qasjes në të, kontribuojnë pikërisht në nxitjen e kësaj varësie. Sepse fëmijët, si dhe të rriturit, mësohen të marrin gjithçka menjëherë, duke u bërë të paduruar përballë proceseve që kërkojnë kohë. Në këtë mënyrë, krijohet një distancë midis fëmijës dhe botës reale, në të cilën “frutat” piqen ngadalë dhe rezultatet mund të arrijnë edhe pas shumë vitesh pritjeje. Nga ana tjetër, edhe natyra na mëson të presim, pasi duhen stinë të tëra që një bimë të lindë nga një farë.

Nëse fëmijët nuk eksperimentojnë me forma të tjera të prodhimit, shpejtësia e madhe e rrjetit mund të shkaktojë një ndjenjë zhgënjimi ndaj proceseve më të ngadalta të realitetit në kurriz të krijimtarisë. E gjithë kjo gjithashtu mund të ketë pasoja në aftësinë e tyre për të pranuar zhgënjime, vonesa, dështime. Përkundrazi, bërja e aktiviteteve që përfshijnë pritjen i mëson fëmijët të zhvillojnë durim, të durojnë zhgënjime të vogla, të marrin përgjegjësi, të luftojnë për të arritur diçka, duke nxitur kështu këmbënguljen dhe vullnetin.

Pra, në fakt, çfarë duhet të bëjnë prindërit? Parandaloni fëmijët tuaj të kalojnë shumë orë me telefona të mençur dhe tableta, duke ofruar alternativa që janë njëlloj tërheqëse, por më “reale”. Kultivimi i një kopshti të vogël ose një kopshti perimesh në shtëpi, leximi i librave të ilustruar së bashku, vizatimi: të gjitha aktivitetet që kërkojnë jo vetëm kontakt fizik me botën, por edhe kreativitet, durim dhe vendosmëri për të marrë një rezultat të mirë./bota.al

ObserverKult  

—————-

Lexo edhe:

FËMIJËT NUK MJAFTON VEÇ T’I HUDHËSH NË KËTË BOTË; DUHET T’I EDUKOSH, ARSIMOSH…T’I PËRGATISËSH PËR JETË!

ObserverKult ua sjellë disa thënie që flasin për fëmijët :

Që të jesh në kujtimet e fëmijëve të tu nesër, duhet të jesh pjesë e jetëve të tyre sot./ Barbara Johnson

Fëmijët e tu kanë më shumë nevojë për praninë tënde sesa për dhuratat e tua./ Jesse Jackson, Jr

Fëmijët, nuk mjafton veç t’i bësh; duhet edhe të thartosh trurin që t’i edukosh./ Giuseppe Giusti

Një fëmijë është një dashuri që bëhet e dukshme./Novalis

Thëniet e tjera mund ti lexoni KËTU:

ObserverKult