Rishkruahet historia e matematikës

Në një pllakë argjile babilonase 3 700-vjeçare po konsiderohet si gjetja më e vjetër e gjeometrisë së aplikuar në botë.

Bëhet fjalë për një dokument kadastral, hartuar nga një ekspert për të zgjidhur një mosmarrëveshje në lidhje me ndarjen e një toke.

Këndet e drejta në këtë pllakë babilonase janë vizatuar duke përdorur sistemin e trefishtë mbi 1 000 vjet para Pitagorës.

Kjo pllakë babilonase argjilore, eshtë gjetur në Irak në 1894 dhe u shenjua me inicialet Si.427.

“Shembulli i vetëm i njohur i një dokumenti kadastral nga periudha e lashtë babilonase”.

Kështu shkruhet në përshkrimin përcjellës të artefaktit.

Zbulimi është me rëndësi të madhe për historinë e matematikës.

“Askush nuk priste që babilonasit të përdorin treshet e Pitagorës në këtë mënyrë”.

Babilonasit përdornin një pllakë, e emërtuar Plimpton 322, që ishte si një lloj manuali për të zgjidhur problemet e tyre praktike.

Ishte kjo një strategji ndryshe nga trigonometria e grekëve.

Mendohet se kjo pllakë babilonase është konceptuar duke vëzhguar yjet në shekullin II para Krishtit./atsh

ObserverKult

Lexo edhe:

Zbulim arkeologjik paleokristian te Mozaiku i Tiranës

Lexo edhe:

Qyteti nën ujë, gjendet shporta me fruta- e vjetër 2400 vjet

Përveç historisë së mësipërme të shkruar në një pllakë babilonase, ka edhe diçka tjetër që mund të nxisë kurreshtjen tuaj.

E pabesueshme, por arkeologët nënujorë zbuluan shporta prej xunkthi me fruta, që datojnë nga shekulli i katërt p.e.s.