Orhan Pamuk: Dhimbjet e dashurisë na mbërthejnë fort në pikën tonë më të dobët

orhan pamuk

Nga Orhan Pamuk

“…Dhimbjet e dashurisë së vërtetë zënë rrënjë në thelbin e ekzistencës sonë, na mbërthejnë fort në pikën tonë më të dobët dhe duke u ngërthyer me dhimbjet e tjera, degëzohen dhe shtrihen në të gjithë trupin dhe jetën tonë asisoj, sa është e pamundur t’i vesh fre.


Te të dashuruarit e pashpresë, kjo dhimbje mund të provokohet nga çdo ngjarje, nga vdekja e babait që është tejet dëshpëruese, por edhe nga një fatkeqësi e rëndomtë, siç është humbja e çelësit, me një fjalë të gjitha ngjarjet e tjera që të lëndojnë, çdo problem apo shqetësim mund të ngacmojë.

Ai që vuan e lëngon për hir të dashurisë, sikurse unë, mendon se të gjitha vuajtjet e tjera do të marrin fund po të mbarojnë brengat dashurore, por kështu, pa e kuptuar, i thellojnë edhe më shumë plagët e shpirtit…”

*Nga “Muzeu i pafajësisë”

ObserverKult


orhan pamuk

Lexo edhe:

ORHAN PAMUK: ISHTE ÇASTI MË I LUMTUR I JETËS SIME… DHE UNË NUK E KUPTOVA

Paskësh qenë çasti më i lumtur i jetës sime dhe unë nuk e kuptova.

A thua gjërat do të merrnin tjetër rrjedhë nëse do ta pikasja dhe do ta mbroja këtë lumturi?


Patjetër, nëse do ta kuptoja se ky ishte pikërisht çasti më i lumtur i jetës sime, nuk do të lejoja të më shkiste kurrsesi nga duart.

Ndoshta ky çast i artë dhe i mrekullueshëm, që ma kishte mbështjellë çdo pjesë të trupit me paqëti të thellë. Zgjati vetëm disa sekonda. Por lumturia që përjetova m’u duk sikur u shtri në orë e vite të tëra.


Ditën e hënë, me 26 maj të vitit 1975, aty rreth orës tre pa një çerek, për një çast m’u duk sikur bota u çlirua. E gjitha nga ligjet e kohës dhe të rendesës.

Njëlloj siç ndodh njeriut kur çlirohet nga ndienja e mëkatit, krimit, dënimit dhe pendëses.

Tekstin e plotë mund ta lexoni KËTU:

ObserverKult