Orkestra Rinore e Ballkanit Perëndimor nis në Prishtinë turneun e saj rajon

Orkestra Rinore e Ballkanit Perëndimor
Photo: Adem Marovci

Orkestra Rinore e Ballkanit Perëndimor (WBYO), e mbështetur nga BE-ja dhe Ambasada e Republikës Çeke, do të fillojë sonte në Prishtinë turneun e saj në rajon për vitin 2022 me një koncert në sallën “Bogdani Polis”.

Orkestra Rinore e Ballkanit Perëndimor është themeluar në vitin 2019 si rezultat i punës së realizuar përmes Akademisë Verore të Muzikës Evropiane. Që nga viti 2012, kjo akademi organizon turne çdo vit në Kosovë. WBYO përbëhet nga 30 muzikantë të rinj nga Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Kosova, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Serbia, si dhe nga disa mysafirë nga BE-ja.

“Ideja dhe misioni prapa Akademisë dhe WBYO-së është t’i bashkojë njerëzit nga Ballkani Perëndimor dhe BE-ja përmes muzikës. Gjithashtu edhe të kontribuojnë në ndërtimin e marrëdhënieve të mira fqinjësore”, tha Pierre Weber, menaxher i Orkestrës.

“Përfitimet nga pjesëmarrja në Akademinë e Muzikës dhe në punën e Orkestrës Rinore për pjesëmarrësit e rinj janë të shumëfishta.

Ata përfitojnë aftësi profesionale si dhe e mësojnë disiplinën. Por më e rëndësishmja është se, ata i zgjerojnë horizontet e tyre si dhe e kuptojnë më mirë BE-në dhe rajonin prej nga vijnë”.

Fillimit të turneut të vitit 2022, i parapriu një Akademi shtatë-ditore dhe provat e mbajtura në Prishtinë.

Pas Prishtinës, nga 22 deri më 30 korrik, ata do të vazhdojnë turneun në Shkup, Novi Sad, Mostar dhe Kotorr. Pas turneut në Ballkanin Perëndimor, ata do të udhëtojnë drejt BE-së.

Përveç mbështetjes së Akademisë Verore të Muzikës Evropiane të organizuar për herë të parë në vitin 2012, BEnë Kosovë tani po e mbështet turneun e WBYO-së për vitin e tretë radhazi.

“Angazhimi i të rinjve nga Ballkani Perëndimor dhe BE-ja janë nisma që nxisin bashkëpunim. Krijojnë lidhje afatgjata në mes tyre. Kjo është përpjekje e vazhdueshme e Bashkimit Evropian. Orkestra Rinore e Ballkanit Perëndimor është një nismë e tillë. Ne kemi kënaqësinë ta mbështesim atë. Veçanërisht pasi e kemi parë se sa të suksesshëm janë”, tha ambasadori i BE-së në Kosovë, Tomas Szunyog.

Gjatë qëndrimit në Prishtinë, muzikantët e WYBO-së u takuan edhe me Ambasadorët e Rinj Evropianë nga Kosov. Ata janë pjesë e një rrjeti prej 120 ambasadorëve të rinj në Ballkanin Perëndimor.

Orkestra udhëheqet nga drejtori artistik i saj, dirigjenti dhe pianisti gjerman me origjinë shqiptare, Desar Sulejmani. Financohet kryesisht nga “Aachen/Land Rotary Club” nga Gjermania.

Ky turne gjithashtu mbështetet edhe nga Delegacioni i BE-së në Maqedoninë e Veriut. Drejtoratit të BE-së për Zgjerim. Ministrive të Punëve të Jashtme të Gjermanisë dhe Luksemburgut. “Engagement Global” dhe Forumit Kulturor Austriak në Serbi.

Këtë vit, Orkestra realizoi performancën e saj të parë në Ballkanin Perëndimor në Novi Sad, Kryeqyteti Evropian i Kulturës për vitin 2022, më 9 maj, në Ditën e Evropës. Në gusht, muzikantët e rinj do të performojnë në festivale prestigjioze në Gjermani – Berlin, Kassel, Königswinter, Aachen & Essen – duke e avancuar më tej reputacionin e tyre./rtklive.com

ObserverKult

Lexo edhe:

EKSPOZITË SOLIDARITETI NË GALERINË E ARTIT NË TIRANË