Oscar papritmas me një mision më të madh: Të ndihmohet ruajtja e kinemave

Nëse Oscar kishin nevojë për një temë të përgjithshme këtë vit përtej nderimit më të mirë në filmave, mbyllja e zinxhirit të kinemasë Arclight dhe Pacific ndoshta u ka dhënë atyre një: Përhapni mesazhin për të shpëtuar kinematë.

Njoftimi se Teatrot e Paqësorit nuk panë asnjë rrugë të qëndrueshme ekonomikisht përpara për të rihapur pikat në Kaliforni duke përfshirë kupolën legjendare Cinerama në Hollyëood u zhyt në industrinë e argëtimit të hënën, duke i shtyrë njerëzit të rikujtojnë filmat që kishin parë atje.

Oscar gjithmonë kanë shërbyer si ajo që përbën një reklamë fillestare për filmat, duke festuar të kaluarën e tyre si dhe të tashmen dhe duke i promovuar ato në një audiencë globale. Por ndërsa një vit i mbylljeve të lidhura me pandeminë nuk e ka zbehur entuziazmin për të ikur në kinema, ai ka vendosur re të errëta mbi të ardhmen e teatrove dhe nëse njerëzit që ushqehen me një dietë të qëndrueshme të përmbajtjes në shtëpitë e tyre do të joshen prej tyre pasi lehtësisht, veçanërisht nëse shqetësimet e shëndetit publik në lidhje me tubimet masive dhe hapësirat e mbingarkuara vazhdojnë.

Shfaqjet e çmimeve kanë luftuar në këtë mjedis dhe vlerësimet zhgënjyese për Grammy dhe Golden Globes kanë nxitur parashikime të zymta për Oscar, të cilat do të transmetohen në 25 Prill. Organizatorët e eventit kanë përparuar me atë që ata shpresojnë të jetë më pak- prezantim virtual, i cili mund të ngre humorin, por ndoshta nuk do të bëjë shumë për të rritur akordimin.

Çfarëdo që të fitojë fotografinë më të mirë këtë vit, me siguri do të ketë arritur ekspozimin e saj më të gjerë midis njerëzve që shikojnë në një shtrat, jo në një vend teatri. Ndërsa biznesi i filmit përgatitet për një verë dhe vjeshtë me shpresa mjaft më të larta se sa ofronte 2020, duke u kujtuar njerëzve jo vetëm atë që panë, por edhe atë që u ka munguar, mund të jetë detyra më e rëndësishme që këta Oskar mund të kryejnë./lapsi.al