Pas renovimit të shtëpisë së Sterjo Spasses, ja çka thotë Edi Rama

Shtëpia e shkrimtarit të njohur Sterjo Spasse nga një rrënojë është kthyer në një muze.

Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, ndau pamje si ishte dhe si është transformuar kjo shtëpi muze.

“Nga një rrënojë, shtëpia e shkrimtarit Sterjo Spasse në Gollomboç, është shndërruar tashmë në një muze dinjitoz”, tha Rama.

Kthimi në muze i shtëpisë së Sterjo Spasses është edhe një vlerë e shtuar për fshatin Gollomboç, por edhe për të gjithë bashkinë e Pustecit.

Shtëpia e shkrimtarit është pajisur me objekte, të cilat janë përdorur prej tij apo edhe me dorëshkrime dhe dokumente.

Veprimtaria letrare e Sterjo Spasses është e shumëllojshme. Shkroi punime pedagogjike, tekste shkollore u mor me përkthime, shkroi artikuj të ndryshëm, monografi, tregime, romane etj. Veprimtaria e tij, sidomos ajo letrare zë fill që nga vitet tridhjetë të shekullit të kaluar.

Kjo ishte një periudhë në të cilën Sterjo Spasse u dallua me krijimet e veta, sidomos në fushën e tregimit dhe atë të romanit. Botoi katër përmbledhje tregimesh: “Kuror rinie” (1934), “Në krahët e një femre” (1934), “Nusja pa duvak” (1944) dhe “Të fala nga fshati” (1958) si dhe dhjetë romane: “Nga jeta në jetë – Pse!?” më 1935 – që mbahet si kryevepra e tij, “Afërdita” (1944), “Ata nuk ishin vetëm” (1952), “Afërdita përsëri në fshat” (1954), “Buzë iqenit” (1965), “Zjarre…” (1972), “Zgjimi” (1973), “Pishtarë” (1975), “Ja vdekje ja liri” (1978), dhe “Kryengritësit” (1983)./ATSH


Lexo edhe:

NIS PUNA PËR KTHIMIN NË MUZE TË SHTËPISË SË SHKRIMTARIT STERJO SPASSE

ObserverKult