Misteri i derës 20-tonëshe të piramidave që mund ta hapte me lehtësi edhe një fëmijë

Në një kohë, disa piramida kishin dyer të mëdha që rrotulloheshin. Këto dyer masive ishin të padëmtueshme sepse ato kishin gjetur vend në mënyrë të përkryer në hapjet brenda piramidave. Një derë e tillë e rrotullueshme u zbulua kur Piramida e Madhe u këqyr e para, pas zbulimit.

Piramida e Madhe, edhe një mister që lidhet me të

Dikush mund të hapte derën nga brenda me forcë minimale, për shkak të faktit që ekuilibrimi i saj ishte i përsosur, po flasim për rreth 20 ton që lëvizen me lehtësi nga një dorë e vetme fëmije.

Si ka mundësi që egjiptianët ishin në gjendje të prisnin në formën e kërkuar dhe të vendosnin këto dyer me saktësi të tillë? Kjo mbetet një mister. Si mundeshin të ishin në gjendje për të balancuar një peshë kaq të madhe? Edhe kjo mbetet mister./Bota.al

Një derë e tillë e rrotullueshme u zbulua kur Piramida e Madhe u këqyr e para, pas zbulimit

LEXO EDHE: Pse egjiptianët ndaluan së ndërtuari piramida?

Piramidat janë ndërtesa madhështore, funeral më i denjë për faraonët, të konsideruar si mishërim i perëndisë Horus. Më të famshmet gjenden në pllajën e Gizës, dhe janë ndërtuar nga faraonët e fuqishëm të dinastisë së katërt. Ndërmjet viteve 2600- 2500 P.E.S, gjatë periudhës së quajtur “Mbretëria e Vjetër”.

Pas shkëlqimit të kësaj të fundit, Egjipti përjetoi një periudhë të gjatë rënies dhe trazirave civile: faraonët vazhduan të ndërtojnë piramidam ku bënë pjesë edhe Piramida e Madhe.

Por ato nuk arritën më kurrë madhësinë e atyre të vjetra, pasi e kuptuan se bëhej fjalë për një aktivitet shumë të shtrenjtë dhe që kërkonte shumë angazhim.

Vetëm shumë shekuj më vonë, nga viti 1600 P.E.S, filloi një fazë e re e shkëlqimit, të cilën egjiptologët e kanë quajtur “Mbretëria e Re”. Faraonët nuk qenë kurrë më të pasur dhe aq të fuqishëm. Ata mund të ishin në gjendje të ndërtonin piramida më të mëdha sesa ajo e Keopsit por nuk e bënë. Preferuan të gërmonin varre të mëdha nëntokësore. Të dekoruara bukur e të mbushura me të gjitha llojet e thesareve që i dhanë jetë Luginës së Mbretërve.

TEKSTIN E PLOTË MUND TA LEXONI KËTU