Qyteti i lashtë i Kish – i pari qytet i “Perëndive”, pas përmbytjes së madhe

Një nga qytetet më të rëndësishme antike që ka ekzistuar në Mesopotaminë e lashtë është Kishi.

I konsideruar me vendndodhje diku afër Tell al-Uhaymir të sotëm, në qytetin e Babilit të Irakut, në lindje të Babilonisë dhe 80 km në jug të Bagdadit, ky qytet i lashtë ishte vendi ku mbretërimi kishte zbritur nga qielli, pasi Përmbytja e Madhe përfshiu Tokën.

Është atje, në Kish, ku perënditë zbritën nga qiejt dhe vendosën mbretërimin e tyre pas shkatërrimit total të shkaktuar nga Përmbytja e madhe, sipas Listës së Mbretërve Sumerianë.

Sundimtari i parë i Kishit, pas përmbytjes, është Jushuri, i cili sundoi për një periudhë prej 1200 vjetësh. Ekspertët thonë se sundimi i tij është historikisht i pasigurt, pavarësisht nga fakti që përmendet në Listën e Mbretit Sumerian.

Në fakt, sipas studiuesve bashkëkohorë, të gjithë sundimtarët e përmendur në Listën e Mbretit Sumerian para Etanit nuk shfaqen në ndonjë burim tjetër të njohur dhe ekzistenca e tyre nuk është verifikuar arkeologjikisht.

Pas sundimit të Jashurit, njëzet e dy sundimtarë përmenden si mbretër të Kishit. Në total, ata sunduan për një periudhë prej 16, 480 vjetësh, të cilat përbëjnë dinastinë e parë të Kishit.

Pothuajse të gjithë sundimtarët që mbretëruan pas Përmbytjes së Madhe, të përmendur në listën e Mbretit Sumerian, jetuan me sundime tepër të gjata./bota.al