“Rreziku” që po na troket te dera/ 10 profesionet që ChatGPT ka më shumë gjasa të zëvendësojë…

Që nga publikimi i tij në nëntor të vitit të kaluar, ChatGPT i OpenAI është përdorur për të shkruar letra motivuese, për të krijuar një libër për fëmijë dhe madje për të ndihmuar studentët të mashtrojnë në esetë e tyre.

Chatbot mund të jetë më i fuqishëm nga sa e kemi imagjinuar ndonjëherë. Google zbuloi se, në teori, motori i kërkimit do të punësonte robotin si një kodues të nivelit fillestar nëse intervistohej në kompani.

Punonjësit e Amazon që testuan ChatGPT thanë se bën një “punë shumë të mirë” për t’iu përgjigjur pyetjeve të mbështetjes së klientit, është “i shkëlqyeshëm” në krijimin e dokumenteve të trajnimit dhe është “shumë i fortë” në përgjigjen e pyetjeve rreth strategjisë së korporatës.

Megjithatë, përdoruesit e ChatGPT zbuluan gjithashtu se roboti mund të gjenerojë dezinformata, t’u përgjigjet gabimisht problemeve të kodimit dhe të prodhojë gabime në matematikën bazë.

Ndërsa një studim i Universitetit të Oksfordit të vitit 2013 zbuloi se 47% e vendeve të punës në SHBA mund të eliminohen nga AI gjatë 20 viteve të ardhshme. Ndërsa ai parashikim duket se ka qenë jashtë bazës.

Një studim i fundit i Goldman Sachs zbuloi se mjetet gjeneruese të AI mund, në fakt, të ndikojnë në 300 milionë vende pune me kohë të plotë në mbarë botën, gjë që mund të çojë në një “përçarje të konsiderueshme” në tregun e punës.

Ekspertët thonë se gjykimi njerëzor duhet të zbatohet për këto teknologji për të shmangur gabimet dhe paragjykimet.

Sipas tyre, ne duhet të mendojmë për këto gjëra si mjete për rritjen e produktivitetit, në krahasim me zëvendësimet e plota.

Po ashtu ekspertët përpiluan një listë të punëve që janë në rrezik më të lartë për t’u zëvendësuar nga AI:

Kodues, programues kompjuterash, inxhinierë softuerësh, analistë të të dhënave)

Punë në media (reklamim, krijimi i përmbajtjes, shkrim teknik, gazetari)

Punë në industrinë ligjore (paralegal, asistent ligjor)

Analistët e hulumtimit të tregut

Mësuesit

Analistë financiarë, (këshilltarë financiarë personalë)

Tregtarët (nga tregtimi në bankingun e investimeve)

Dizajnerë grafikë

Kontabilistë

Agjentët e shërbimit ndaj klientit /gazetatema.net

ObserverKult


Lexo edhe:

INTELIGJENCA ARTIFICIALE JO DHE AQ INTELIGJENTE, PESË GJËRAT QË NUK DI CHATGPT

ChatGPT është bërë shumë i famshëm që nga lansimi i tij në fund të vitit të kaluar.

Njerëzit po e përdorin inteligjencën artificiale për lloj-lloj gjërash. Duke nisur nga kryerja e raporteve për punën, krijimi i planeve dietike dhe deri te aplikimi për punë të re.

Por, çfarë nuk bën dot ChatGPT?

Më poshtë ju zbulojmë 5 gjërat që inteligjenca artificiale nuk i di.

Tekstin e plotë mund ta lexoni KËTU:

ObserverKult