Sekretet e Murit të Madh të Kinës, një nga 7 mrekullitë e botës moderne

Puna më gjigante e inxhinierisë ushtarake e të gjitha kohërave shtrihet për 21,196 kilometra, nga Gjiri i Bohai në shkretëtirën Gobi.

Shpallur një Trashëgimi Botërore nga UNESCO në vitin 1987 dhe zgjedhur 20 vjet më vonë si një nga shtatë mrekullitë e botës moderne pas një votimi popullor në të cilin morën pjesë njëqind milion njerëz, Muri i Madh i Kinës zakonisht shfaqet në listën e vendeve më të vizituara nga miliona udhëtarë nga i gjithë planeti.

E mbështjellë me një aureolë misterioze, ajo ka bërë që lumenjtë të rrjedhin. Edhe sot, dyshimet për shumë aspekte të natyrës dhe historisë së saj vazhdojnë të na ndjekin.

Një vepër e përmasave të saj ngre pyetje të panumërta.Është një rrjet muresh që ndonjëherë kryqëzohen, degëzohen dhe madje drejtohen paralelisht.

Sipas arkeologëve, Muri i Madh shtrihet 21,196 kilometra  nga Gjiri i Bohai – në kufirin me Korenë – në shkretëtirën Gobi. Në të vërtetë është një rrjet muresh i ndërtuar nga Kina prej dy mijë vjetësh që ndonjëherë kryqëzohen, degëzohen dhe madje drejtohen paralelisht, duke përfshirë 15 provinca dhe rajone.

Kjo është arsyeja pse për një kohë të gjatë besohej se gjatësia e saj ishte “vetëm” 8,851 kilometra bëhet fjalë  për pjesën kryesore , e ndërtuar gjatë dinastisë Ming , midis shekujve 14 dhe 17.

Gjatë gjithë kësaj kohe, ajo u zgjerua dhe modifikua me objektivin kryesor të mbrojtjes së perandorisë nga pushtuesit e jashtëm – veçanërisht mongolët.

Është konsideruar si puna më gjigante e inxhinierisë ushtarake të të gjitha kohërave, Muri i Madh Kinez nuk është një ndërtim homogjen, pasi ai u ndërtua në përputhje me nevojat e momentit dhe burimet e disponueshme.

Për këtë arsye, në vend të çimentos u përdorën materiale aq të larmishme si graniti ose guri gëlqeror, tulla, rrënoja, kallamishte madje edhe miell orizi.

Qindra mijëra punëtorë , ushtarë dhe madje edhe të dënuar me punë të detyruar kanë marrë pjesë në ndërtimin e këtij muri të.

Shumë prej njerëzve që kanë marrë pjesë në ndërtimin e këtij muri janë trajtuar madje si robër duke arritur deri në kushte çnjerëzore.

Një tjetër sekret që fshihet në mënyrën se si ky mur historik është ndërtuar  lidhet me numrin e 400,000  të vdekurve, trupat e të cilëve  përfunduan të varrosur në themelet e murit. Kjo përhapi legjendën se materiali i përdorur në ndërtim përfshinte kocka njerëzore.

Përgjatë rrugës së saj ai ka mijëra kulla vrojtimi , veçanërisht në disa pjesë të murit Ming, të cilat përveç kontrollit, shërbenin si një depo ushqimesh, municionesh ose një strehë për ushtarët.

Në rast sulmi, kullat e vrojtimit komunikonin përmes sinjaleve të tymit , nëse sulmet ndodhnin gjatë ditës dhe nga zjarri. Shumë nga pjesët që ruheshin me kujdes kanë një rrugë sipër që lejonte ushtarët të hipnin shpejt në zonat e sulmit dhe të vepronin.

Aktualisht, disa pjesë janë përkeqësuar shumë dhe madje edhe fortifikimi bëhet i padukshëm . Njëri prej tyre është ai që kalon provincën e Hebei , ku kryesisht për shkak të erozionit dhe vandalizmit ,  shumë herë është përdorur si gurore , ku rreth dy mijë kilometra mur janë zhdukur.

Deri në fillim të shekullit të 17-të, nuk dihej përtej kufijve kinezë nëse Jezuiti Portugez, misionari dhe eksploruesi Bento de Góis zbuloi ekzistencën e tij dhe iu përgjigj emrave të ndryshëm, të tillë si “barriera” e “fortesës” dhe madje “Dragoi i Tokës” . Ishte dy shekuj më vonë kur u bë i njohur në botë Muri i Madh i Kinës.

Megjithëse nuk mund të mburret se vlerësohet nga hapësira, një mashtrim i përhapur prej kohësh, Kina mund të krenohet se është monumenti më i vizituar në një ditë të vetme në botë.

Dhe ishte 1 tetori i vitit 2014 , gjatë festës kombëtare, kur ky mur u vizitua nga tetë milion njerëz, një numër i pabesueshëm, e për të thënë të vërtetën, sipas dimensioneve të saj kjo mbresëlënëse.

Prestigjozja spanjolle “La Vanguardia” citon se në një ditë të vetme ajo u vizitua nga tetë milion njerëz. 

LEXO EDHE: JA PSE U NDËRTUA MURI I MADH KINEZ