Shkrimtari i njohur pas rrëzimit: Nuk e di a do të mund të eci përsëri…

Shkrimtari britanik, Hanif Kureishi, tha se ndodhet në një spital në Romë pasi u rrëzua në rrugë, pa mundur të lëvizë krahët apo këmbët.

Dramaturgu, romancieri dhe regjisori britanik 68-vjeçar – më i njohur për veprat e tij “Buddha e periferisë” dhe “Intima” – ndau një mesazh në Twitter duke thënë se po trajtohej në Spitalin Universitar Gemelli në kryeqytetin italian.

Kureishi tha se ai u rrëzua më 26 dhjetor në Romë ndërsa po ecte nga Piazza del Popolo në Villa Borghese.

“U përkula përpara dhe koka ime ra mes këmbëve. U zgjova pak minuta më vonë në një pellg gjaku, me qafën në një pozicion grotesk të përdredhur, gruan time në gjunjë pranë meje”, ka shkruar Kureishi. “Besova se po vdisja. Mendova se kisha edhe tre frymëmarrje”, shtoi ai.

“Isha shumë i traumatizuar për disa ditë. Unë jam në spital. Nuk mund të lëviz krahët dhe këmbët.

Nuk mund të kruaj hundën, të flas në telefon apo të ushqehem”, tha ai, duke shtuar se ka bërë një operacion në shtyllën kurrizore.

Ai tha se ka ndier përmirësime të vogla ditëve të fundit, dhe se së shpejti do të fillojë fizioterapinë dhe rehabilitimin.

“Në këtë pikë, nuk është e qartë nëse do të jem në gjendje të eci përsëri ose nëse do të jem në gjendje të mbaj ndonjëherë një laps,” tha ai.

Një shkrimtar i temave të vështira

Kureishi është i njohur për trajtimin e temave të vështira në librat e tij, duke përfshirë kompleksitetin e marrëdhënieve dhe margjinalizimin e grupeve minoritare.

Në vitin 1990, ai botoi veprën e tij më të njohur, “Suburban Buddha”, e cila fitoi çmimin “Whitbread” për Romanin më të Mirë të Parë dhe më vonë u përshtat në një seri televizive të BBC me një kolonë zanore të David Bowie.

Romani paraqet një personazh biseksual britanik të Azisë Jugore të quajtur Karim Amir, ndërsa ai eksploron klasën, përkatësinë etnike, seksualitetin dhe kulturën në Londrën e fundit të shekullit të XX-të.

Libri është gjysmë-autobiografik dhe bazohet në shumë nga përvojat e vetë Kureishit që u rrit në Londër./tesheshi.com


Lexo edhe:

OCTAVIO PAZ: SHKRIMTARI DHE PUSHTETI

Një pjesë e mirë e këtij numri të revistës Plural i kushtohet temës: Shkrimtarët dhe pushteti.

Shkrimtarët dhe jo intelektualët, për dy arsye.

Njëra: fusha e revistës sonë është letërsia, jo shkenca dhe teknika. Tjetra: jo të gjithë intelektualët janë shkrimtarë, ndërsa të gjithë (ose pothuaj të gjithë) shkrimtarët janë intelektualë.

Në figurën e shkrimtarit vizatohet një dykuptimësi që konsiston në kombinimin, në doza të ndryshueshme, të tipareve antike dhe moderne. Le ta eksplorojmë këtë dykuptimësi.

Tekstin e plotë mund ta lexoni KËTU:

ObserverKult