Thënie nga Gëte: Njeriu me vlera ndihet në siklet kur vlerësohet nga budallenjtë…

gëte lamtumirë

ObserverKult ua sjell disa nga thënie nga Gëte:

Sjellja është një pasqyrë ku secili shfaq imazhin e vet.

Nga të gjithë hajdutët, budallenjtë janë më të dëmshmit. Ata na vjedhin njëherësh edhe kohën edhe humorin.

Veç kush jep është i gëzuar.

Mos mendo se sheh ngaqë i mban sytë hapur.

Njeriu me vlera ndihet në siklet kur vlerësohet nga budallenjtë.

Mirësjellja është zinxhiri i artë përmes të cilit shoqëria qëndron e bashkuar.

Kur nuk zotërojmë më vetveten, na mungon çdo gjë.

Askush nuk është më skllav se ai që beson se është i lirë pa qenë.

Më mirë të gabohesh mbi miqtë e tu se t’i gënjesh ata.

Edhe vetë varfëria, kur është e pa merituar, na bën krenarë.

Kush është gjallë duhet të jetë gjithnjë gati për ndryshime.

Më thuaj me kë rri të të them kush je, dhe nëse e di me çfarë merresh mund të them çfarë mund të bëhesh.

Njeriu gabon derisa të frymojë.

Çfarëdo që dëshiron të bësh, filloje! Guximi zotëron gjenialitet, forcë, mahni.

ObserverKult

LEXO EDHE:

Sami Frashëri: Shqiptarët kanë punuar gjithmonë për botën e jo kurrë për vete!

Lexo edhe:

LETRA DASHURIE NGA GËTE: NUK MUND TË MOS TË TË DASHUROJ 

Lexo edhe:

GËTE: MBRETI I TULËS

Dikur në Tulë një mbret na ishte
Besnik gjer në vdekje ndër mbretër më i miri
E dashura e tij në agoni tek vdiste
Kujtim i la një kupë floriri

Asgjë më të shtrenjtë s’kish se kjo kupë
Që e adhuronte shumë
kur kujtonte ah të bukurën çupë
Pinte e lotët i rridhnin lumë

Për mbretin plak erdhi dita për gjykim
E mblodhi njerëzit kudo nëpër qytete
Po u lë çfarë kam tha, trashëgim
por këtë kupë do ta mbaj për vete

Poezinë e plotë e gjeni KETU

ObserverKult