Tolstoy: Kur dashuroni dikë, duajeni atë për personin që është, dhe jo si do të dëshironit të ishte…

Leo Tolstoy
Leo Tolstoi

Leo Tolstoy, shkrimtari, filozofi rus dhe një nga novelistët më të mirë në botë, njihet kryesisht për kryeveprat e tij Lufta dhe Paqja (1865–69) dhe Anna Karenina (1875–77), të cilat konsiderohen si ndër veprat më të mira të shkruara ndonjëherë.

Në veprat e tij, Tolstoy prek tema si: rëndësia e jetës familjare, kërkimi i kuptimit të jetës etj.

Duke pranuar faktin se vdekja është e vetmja siguri në jetë, Tolstoy arrin në përfundim se kuptimi i jetës nuk mund të vijë nga arti, shkenca apo filozofia.

Ai vdiq nga pneumonia, tetëdhjetë e dy vjeç, në stacionin hekurudhor të Astapovo, një fshat i largët rus dhe fjalët e tij të fundit ishin: Ikni! Ne duhet të ikim!

Në vazhdim po ju sjellim thënie të zgjedhura të Tolstoy:

– Ka vetëm një mënyrë për të qenë i lumtur: të jetosh për të tjerët.

– Njeriut i pëlqen të shohë të përulur edhe mikun e tij më të mirë. Pikërisht mbi përulësinë bazohet pjesërisht miqësia.

– Edhe vet ndjenjat kërkojnë qëllimin e tyre.

– Të gjitha idetë që kanë pasoja të mëdha janë idetë e thjeshta.

– Gjuetia nuk është formë natyrore e luftës për ekzistencë, por një kthim i vullnetshëm në një stad egërsie.

– Ferri është vuajtja që nuk të lejon më të duash.

– Do ta them të vërtetën mbi gratë vetëm kur të jem me një këmbë në varr. Do ta them, do të hidhem në qivur dhe do të mbyll kapakun.

– Njeriu nuk është kurrë më egoist se në çastet e entuziazmit.

– Njeriu dashuron jo ngaqë ka interes të dojë këtë apo atë, por ngaqë dashuria është esenca e shpirtit të tij.

– Gjërat e mrekullueshme gjithmonë janë të thjeshta dhe modeste.

– Dashuria është jetë. Të gjitha gjërat që kuptoj, i kuptoj për shkak të dashurisë.

– Kur dashuroni dikë, duajeni atë për personin që është, dhe jo si do të dëshironit të ishte.

– Nëse dëshiron të jesh i lumtur, bëhu.

– Dy luftëtarët më të mëdhenj janë koha dhe durimi.

– Nëse kërkon përsosmërinë, nuk do të jesh asnjëherë i kënaqur.

– Ji i keq, por të paktën mos ji gënjeshtar, mashtrues!

– Respekti u shpik për të zënë vendin bosh, aty ku duhej të ishte dashuria.

– A është vërtetë e mundur që t’i thuash dikujt tjetër atë që ndien?

– Jeta e vërtetë jetohet kur ndodhin ndryshime të vogla.

– Nuk ka madhështi atje ku nuk ka thjeshtësi, mirësi dhe të vërtetë.

Përgatiti: A. S.- ObserverKult

—————————

Lexo edhe:

SA ROMANTIK, AQ EDHE PIKËLLUES. JA ÇFARË NA MËSON LEO TOLSTOY ME “ANA KARENINËN”