Vazoja 2000-vjeçare që zbuloi një shpikje të çuditshme rituale të bërë në Egjiptin e lashtë

Një grup kërkimor prej 15 personash analizoi një vazo 2000-vjeçare nga Egjipti i Lashtë. Kjo përzierje, e bërë në emër të Zotit Bes, përmbante substanca shumë të çuditshme si gjaku i njeriut.

Një fakt interesant ka dalë në pah për njerëzit që kanë jetuar në Egjiptin e Lashtë 2000 vjet më parë dhe besonin në perëndinë Bes. Anëtarët që besonin në perëndinë Bes konsumonin pije të çuditshme dhe të përziera për praktikat e tyre rituale.

Sipas besimit, Besi, një perëndi gjysmë mace, gjysmë njeri, kishte fuqinë të mbronte adhuruesit e tij nga qëllimet dashakeqe dhe mendohej se mbronte veçanërisht nënat dhe fëmijët.

Studiuesit kryen një analizë kimike të vazos Bes, e cila daton 2000 vjet më parë. Kjo pije përmbante qumësht gjiri dhe pelte mbretërore, mjalt, gjak njeriu, fruta të fermentuara, lëngje trupore dhe barishte halucinogjene.

Përzierja përmbante dy barishte të njohura si rue siriane dhe zambak uji blu. Të dyja shkaktojnë halucinacione të ngjashme me ëndrrat kur konsumohen.

Bimët nuk ishin të vetmet që gjendeshin në pije të çuditshme. Studiuesit gjetën gjithashtu mbetje të qumështit të gjirit dhe shkarkimit të mukusit vaginal. Është e mundur që agjentët aromatizues janë përdorur për të maskuar shijen e disa elementëve të pakëndshëm të përzierjes.

Mbi të gjitha, kjo vepër nxjerr në pah një komponent unik të jetës në Egjiptin e lashtë. Ndërsa hyjnitë e lashta egjiptiane janë të dokumentuara mirë, shumë nga detajet e praktikave fetare të lashta egjiptiane mbeten ende sekrete. /a2news.com

ObserverKult


Lexo edhe:

PSE FARAONËT EGJIPTIANË MBANIN MJEKRA FALSE?

Edhe pse populli egjiptian përgjithësisht i konsideronte mjekrën dhe mustaqet si mungesë higjiene, faraonët tradicionalisht mbanin mjekra false të bëra me qime dhie.

Faraonëve egjiptianë u pëlqente gjithmonë të shfaqeshin me rrobat e tyre ekstravagante dhe stolitë e arta.

Megjithatë, përveç gjithë kësaj shfaqjeje të jashtme, faraonët kishin një gjë të përbashkët; mjekrën e rreme.

Tekstin e plotë mund ta lexoni KËTU:

ObserverKult