Viktima e shpërthimit të një vullkani në Kolumbi

Fotoja e Frank Fournier e vitit 1985 në Tolima, Kolumbi.

Omayra Sanchez u përjetësua në një imazh tragjik të saj. Vetëm 13-vjeçe ajo mbeti e bllokuar nën rrënojat e shkaktuara pas shpërthimit të vullkanit.

Pasi e gjetën, grupet e emergjencave nisën punën për shpëtimin e saj. Këmbët e 13-vjeçares kishin ngecur në një strukturë metalike dhe ishte e pamundur nxjerrja e saj në sipërfaqe pa i prerë këmbët. Grupet e shpëtimit u vunë përballë një dileme të madhe. Në mungesë të mjeteve për ndalimin e gjakderdhjes pas amputimit, ajo do të humbte jetën, po ashtu edhe nëse do të lihej aty.

Pas orësh të tëra mes jetës dhe vdekjes, 13-vjeçarja nisi të shihte halucinacione. Nisi të këndojë, të thotë që ishte vonë për në shkollë, të flasë për një provim në lëndën e matematikës…dhe pas 60 orësh agoni, ndërroi jetë.

Fotoja ishte simbol e protestave që pasuan më vonë në Kolumbi që kritikonin autoritetet për paaftësinë për t’iu përgjigjur në kohë emergjencave.