Vlora e vitit 1914, fotografia e bërë nga Edith Durham: Ja çka shkruan për të

“Mbretëresha e maleve” nderohet ende nga shqiptarët. Edith Durham, e famshme për shkrimet e saj antropologjike rreth jetës në trojet shqiptare, në fund të shekullit të XIX dhe fillim të shekullit të XX, mes shumë studimesh e fotografish realizuar nëpër Shqipëri, në qytetin bregdetar të jugut ka shkrepur këtë moment:

“NË TREGUN E VLORËS, QYTETIT TË VJETËR SHQIPTAR, AQ TË DËSHIRUAR NGA ITALIANËT

Vlora është një qytet i qetë i tregtar për bujqësinë e malësorëve të jugut, të cilët janë të pasur me vaj ulliri, misër dhe pambuk. Por Vlora ka një port të mrekullueshëm që ruhet nga ishulli dhe është porti më i afërt me Italinë nga portet detare shqiptare. I pajisur siç duhet, mund të mbyllë Adriatikun për të gjitha rrugët tregtare prandaj italianët do të donin ta mbanin./(konica.al)

Fotografia: M. Edith Durham”/Th.M

—————

Lexo edhe:

FOTO EMOCIONUESE: REAGIMI I HAROLDIT I CILI LINDI I SHURDHËR, KUR DËGJOI PËR HERË TË PARË…