Diçka të poshtër bashkë me ty pata bërë dhe unë një ditë…

nusja nga kosova dritëro agolli poezi observerkult

Diçka të poshtër bashkë me ty pata bërë dhe unë një ditë… Poezi nga Dritëro Agolli

Nga vrimë e kujtesës sime të mjegullt
Ti dole dhe mua më solle në mendje një zhabë,
Kur shfaqet nga plasjet e dheut dhe hidhet mes pellgut.

Vërtet s’e prisja të delte vjedhurazi prapë
Ajo e fshehura kokë nga vrimë e kujtesës sime,
Nga vrimë e mbuluar prej kohësh me napë.

Dhe gjëja e fshehur kur del të sjell pështjellime,
Të sjell një ankth e trishtim të paparë,
Të bën në ndërgjegjen e lodhur zhbirime,

Të zhyt në govatën me myshk të palarë,
Ku laheshe ti mes leckash të ndyra
Dhe ndyje të tjerët tek hiqeshe zvarrë.

Kërceu e pështirë nga vrima fytyra
Me sytë e tu kuqalashë e cinikë,
Ah, më parë ti nxore flokët e zverdhur nga lyra.

Dhe unë, i patremburi, u drodha fundosur në frikë,
Diçka të poshtër bashkë me ty pata bërë dhe unë një ditë
Dhe ti më nxore nga vrima një zhabë të fshehtë e të ligë,

Një zhabë që bën kua-kua në llum të kujtesës së mpitë…

Maj,1995

*Titulli i origjinalit: “Në vrimën e kujtesës”

——————————————————————————————

LEXO EDHE: Vëllai i Dritëro Agollit tregon debatin e fundit me Ismail Kadarenë

Të flasësh për një prej njerëzve më të dashur, nuk është edhe aq e thjeshtë. Ke kaq shumë për të treguar, saqë nuk di ç’të tregosh mes tyre.

Në librin me kujtime “Ky është Dritëroi im”, botuar nga shtëpia botuese “Dritëro”, Tajar Agolli, vëllai i Dritëroit, tregon për lidhjen me të vëllanë që në vitet e fëmijërisë, lidhjen me gjyshërit, prindërit, fshatin, shkollimin, deri te jeta e përbashkët në Tiranë, në një shtëpi 1 dhomë e një kuzhinë.

Tajari tregon për dramën e Dritëroit, atë të ndarjes nga bashkëshortja e tij ruse, e cila u largua drejt Bashkimit Sovjetik bashkë me të birin 7-vjeçar. Ai tregon shkaqet e largimit dhe si e përjetoi Dritëroi.

Më pas erdhi emërimi i tij si Kryetar i lidhjes së Shkrimtarëve e Artistëve, deri te Kongresi X i PPSH-së, një situatë jo e thjeshtë për Dritëroin, të cilit iu vunë kundër edhe miqtë e dikurshëm. Tajar Agolli tregon edhe për lidhjen e Dritëroit me Ismail Kadarenë dhe arsyen e ftohjes së tyre.

TEKSTIN E PLOTË MUND TA LEXONI KËTU