Westmister Abbey, vendi ku u shfaq Shën Pjetri

Manastiri u ngrit pikërisht në vendin ku u shfaq Shën Pjetri; kjo është arsyeja përse peshkatarët e kanë bërë zakon që t’i dhurojnë peshq salmon çdo vit këtij manastiri. Historikisht, Westmister Abbey u themelua në vitet 960 nga Shën Dunstan, i ndihmuar nga mbreti Edgar, për të strehuar një komunitet murgjësh.

Në vitin 1042, mbreti Edward filloi restaurimin a rindërtimin e manastirit të Shën Pjetrit në Westminster Abbey. Punimet përfunduan në vitin 1090, por objekti u shenjtërua më parë, 28 dhjetor 1065, vetëm një javë para vdekjes së mbretit Edward më 5 janar 1066. Një javë më vonë mbreti u varros në këtë kishë, dhe nëntë vjet më vonë gruaja e tij, Edith u varros pranë tij. Që nga ajo kohë, monarkët britanikë janë varrosur në Westminster Abbey.

***

Abbey Westminster është një tempull i madh me emrin zyrtar Kisha Kolegjiale e Shën Pjetrit në Westminster. Kjo është një strukturë gotike e vendosur në perëndim të Dhomave të Parlamentit në zonën qendrore të Londrës, Westminster. Këtu deri në vitin 1539 kishte një vendbanim manastiri benediktin, derisa manastiri u shfuqizua, transmeton ‘fjala.al’.

Midis 1540 dhe 1556, kisha kishte statusin e një katedrale. Por, përkundër emrit të saj aktual, Abbey Westminster zyrtarisht nuk është as një abaci dhe as një katedrale. Që nga viti 1560, Elizabeta I lëshoi një statut të posaçëm mbretëror për kalimin e kishave Angleze në statusin e Veçantës Mbretërore (veçantia mbretërore, klasa), sipas së cilës dekani dhe krerët e kishave të mbretërisë i binden monarkut, dhe jo peshkopit.