Zbulim i madh arkeologjik gjatë ndërtimit të një shkolle në Durrës

Delegacioni Evropian në Tiranë ka shpërndarë fotot dhe një tekst, për një zbulim arkeologjik, gjatë ndërtimit të një shkolle të re në Durrës.

“Zbulime të mahnitshme në kantierin e shkollës 9-vjeçare “Eftali Koçi” në Durrës, pjesë e programit #EU4Schools.

Arkeologët zbuluan struktura dhe artefakte të lashta, duke i shtuar njohuri të vlefshme historisë së qytetit.

Kjo shërben si rikujtesë e rëndësisë së ruajtjes së trashëgimisë kulturore të Shqipërisë”, shkruan delegacioni i BE-së në Tiranë./gazetatema

ObserverKult


Lexo edhe:

ZBULIMET MË TË RËNDËSISHME ARKEOLOGJIKE TË VITIT 2022

Viti 2022 ishte një vit zbulimesh të mëdha arkeologjike. Disa, si p.sh. zbulimi në Egjipt i piramidës së një mbretëreshe të panjohur deri më tani, rishkruan një pjesë të historisë; të tjera, si identifikimi i rrënojave të Endurance midis akujve të Antarktidës, i dhanë fund një kërkimi shekullor. “Focus” ka përzgjedhur gjetjet më të rëndësishme të vitit.

Egjipt, tempulli i Zeusit

Prillin e kaluar në vendin arkeologjik të Tel al-Farma, ku dikur qëndronte Pelusiumi i lashtë, u gjetën mbetjet e një tempulli antik kushtuar Zeusit. Gërmimet filluan nga dy kolona graniti Asëan, të vendosura në hyrje, të cilat u shembën pas një tërmeti të lashtë.

Pse është e rëndësishme? Kërkimi për këtë tempull kishte filluar më shumë se njëqind vjet më parë. Tani kemi prova të faktit se në kohët e lashta u bashkuan besime të ndryshme fetare dhe se kulti i perëndisë greke Zeus ishte kombinuar me atë të hyjnive të tjera rajonale.

Itali, statuja bronzi

Njëzet e katër statuja bronzi në gjendje të përsosur u nxorrën në dritë në nëntor në vaskat e shenjta të shenjtërores etrusko-romake të San Casciano dei Bagni, në provincën e Sienës. Ato datojnë më shumë se 2000 vjet dhe përshkruajnë personazhe të ndryshëm si perandorë, gra, bashkëshorte, vajza dhe Apollon.

Pse është e rëndësishme? Që nga zbulimi i Bronzeve Riace nuk ishte bërë një zbulim i tillë i jashtëzakonshëm. Gjetja e bronzeve në një gjendje të shkëlqyer ruajtjeje është shumë e vështirë, dhe deri më tani janë gjetur statuja terrakote nga kjo periudhë e tranzicionit e njohur si romanizim.

Tekstin e plotë mund ta lexoni KËTU:

ObserverKult