Zbulimi “tronditës”: “Piktura e famshme ‘Vajza me flaut’ e Vermeer” nuk është në të vërtetë e tij

Një vepër në Galerinë Kombëtare të Artit në Uashington, DC, që dikur mendohej se ishte pikturuar nga Johannes Vermeer, tani konsiderohet si një atribuim i gabuar ose fals, sipas hulumtimit të zbuluar në një ekspozitë të re.

Një investigim i ri tregon se “Vajza me flaut” nuk është nga dora e mjeshtrit holandez, edhe pse me siguri është realizuar në studion e tij. Piktura ishte dhuruar si e Vermeer në 1942.

Http Cdn.cnn.com Cnnnext Dam Assets 221010172425 04 Vermeer Girl With The Flute (1)

Ky konstatim vjen pas një studimi të detajuar të gjashtë pikturave në Uashington që në periudha të ndryshme janë konsideruar si të Vermeer. Tre janë konfirmuar tani si plotësisht autentike: “Gruaja që mban një balancë”, rreth vitit 1664, “Një zonjë që shkruan” rreth vitit 1665 dhe “Vajza me kapelë të kuqe”, rreth vitit 1669. Dy të tjera janë parë prej kohësh si falsifikime, bërë për të mashtruar. “Vajza me flaut” tani konsiderohet si “një vepër në studio”.

Të gjitha punimet janë tashmë të ekspozuara, shoqëruar me rezultatet e ekzaminimeve të fundit shkencore, në kuadër të “Sekreteve të Vermeer”, që do të qëndrojë në Galerinë Kombëtare të Arteve deri më 8 janar 2023.
Shfaqja ofron një vështrim nga prapaskenat se si kuratorët, konservatorët dhe shkencëtarët e Uashingtonit hetuan gjashtë pikturat për të kuptuar “çfarë e bën një Vermeer një Vermeer”, sipas një njoftimi për shtyp.

Zbulimet e tyre do të kenë një ndikim shumë më të gjerë në bursën e Vermeer-it, pasi rezultatet vënë në dyshim disa supozime të mbajtura prej kohësh në lidhje me punën e mjeshtrit. Siç e përshkruan teksti i ekspozitës: “Nën këto sipërfaqe të lëmuara, shfaqet një imazh tjetër: i një artisti të vrullshëm, madje edhe të padurueshëm”.

Deri më tani, Vermeer është parë si një gjeni i vetmuar. Nuk ka asnjë provë të njohur dokumentare që ai drejtonte një studio apo kishte asistentë. Kjo çoi në supozimin se ai punonte vetëm, duke përfunduar me kujdes veprën e jetës së tij prej vetëm rreth 35 veprash.

Por hetimi ndërdisiplinor i “Vajzës me flaut” arrin në përfundimin se artisti ndoshta drejtoi një studio në Delft, të paktën në vitet e tij të mëvonshme (fotografia tani daton rreth vitit 1669 deri në vdekjen e tij në 1675). Sipas hulumtimit të ekspozitës, piktura ka të ngjarë të jetë keqpërdorur në shekullin e 20-të.

Një krijues misterioz

Po kush ishte artisti pas “Vajza me flaut”? Ka shumë të ngjarë të ishte një nxënës ose asistente me pagesë, megjithëse Marjorie Wieseman, drejtuesja e pikturave të Evropës Veriore të galerisë, beson se mund të ketë qenë një anëtar i familjes së artistit, tha ajo për The Art Newspaper. Nëse po, me siguri do të kishte qenë vajza e tij e madhe, Maria, e cila lindi rreth vitit 1654 dhe do të ishte nga mosha 15 deri në 21 vjeç kur të përfundohej piktura.

Stilistikisht, “Vajzës me flaut” i mungon cilësia dhe saktësia e pikturave të Vermeer-it, gjë që në dekadat e fundit bëri që një sërë specialistësh të refuzonin veprën. Por kuratorë të tjerë kryesorë e pranuan atë, duke përfshirë të ndjerin Walter Liedtke, të Muzeut Metropolitan të Artit të Nju Jorkut. Arthur Wheelock, vetë ish-kuratori i Galerisë Kombëtare të Arteve, fillimisht e refuzoi pikturën, por disa vite më parë ai ndryshoi mendje, duke e pranuar atë, transmeton “BW”.

Wieseman dhe kolegët e saj besojnë se piktura është bërë nga dikush që i kuptonte materialet dhe procesin e punës së Vermeer-it, por nuk ishte në gjendje t’i zotëronte ato.

Ekzaminimi zbuloi se pigmentet në shtresat e sipërme të bojës ishin bluar në mënyrë të trashë, duke i dhënë sipërfaqes një karakter të grimcuar. Vermeer, megjithatë, përdori bojë të trashë për shtresat e poshtme, por pigmente të bluara imët për shtresat e sipërme për të arritur një sipërfaqe delikate. Në mënyrë të pashpjegueshme, artistja e “Vajzës me flaut” gaboi dhe bëri të kundërtën.

Studiuesit vunë në dukje gjithashtu se Vermeer priret të krijonte hije delikate jeshile duke moduluar me ndjeshmëri ngjyrat dhe duke përzier me kujdes skajet e bojës. Por te “Vajza me flaut”, hijet u aplikuan shumë më tepër, duke krijuar një pamje të njollosur nën hundën e gruas dhe përgjatë vijës së nofullës.

Megjithatë, ka edhe ngjashmëri në teknikë dhe pigmente, të cilat sugjerojnë fuqimisht se piktura është bërë nga dikush që e njeh mirë metodën e punës së Vermeer-it. Wieseman tha për The Art Newspaper se “Vajza me flaut” u ndikua qartë nga një tjetër Vermeer autentik: “Vajza me Kapelën e Kuqe” (ose një pikturë tjetër e humbur me një përbërje të ngjashme). Sidoqoftë, Vermeer “nuk luajti një rol të drejtpërdrejtë” në konceptimin e figurës së flautit, tha ajo.

Gratë në dy pikturat me siguri duken të ngjashme dhe ka të ngjarë që ato të jenë bazuar në të njëjtin model. Figurat si në “Vajza me flaut” dhe “Vajza me kapelë të kuqe” ndajnë fytyra të gjata, të holla, sy kafe të errët, shikime të fokusuara dhe buzë pak të ndara. Identiteti i gruas mbetet një mister.

Zbulime shtesë

Një hetim i detajuar i është nënshtruar edhe “Vajza me kapelë të kuqe”, e cila ndodhet edhe në koleksionin e Galerisë Kombëtare të Arteve. Atribuimi për Vermeer u konfirmua plotësisht, por edhe këtu pati një surprizë – këtë herë për stilin dhe takimin.

Ngjyrat e gjalla të “Vajzës me kapelë të kuqe” dhe mënyra e guximshme e aplikimit të bojës e shtynë ekipin e analistëve dhe studiuesve në Uashington, DC, të arrinin në përfundimin se ajo ishte bërë gjatë fazës së fundit të karrierës së Vermeer. Tani datohet rreth vitit 1669, gjashtë vjet para vdekjes së artistit, në vend të datimit të mëparshëm të viteve 1666-67.

“Vajza me kapelë të kuqe” u prodhua në një pikë kthese në karrierën e Vermeer, kur ai po eksperimentonte me teknika të reja. Ai filloi të punojë me goditje të gjera, duke krijuar një bazë për bojën e tij karakteristike të lëmuar të sipërfaqes, sipas ekspozitës.

Ekzaminimet shkencore konfirmojnë gjithashtu se “Vajza me kapelë të kuqe” ishte pikturuar në krye të një portreti pjesërisht të përfunduar të një burri. Fotografia origjinale përshkruante një burrë me një kapelë të zezë me strehë të gjerë, flokë të gjatë, jakë të bardhë dhe një mantel të verdhë. Kjo ishte veshje standarde për mesin e shekullit të 17-të, duke dhënë pak të dhëna për profesionin e tij – kështu që do të jetë një sfidë për ta identifikuar atë, vuri në dukje Wieseman.

Thesare dhe falsifikime

Dy Vermeerët më të mëdhenj të Galerisë Kombëtare të Artit u hetuan gjithashtu tërësisht në përgatitjen e ekspozitës. “Gruaja që mban një balancë” filloi me përbërjen e skicuar në bojë monokromatike, e aplikuar shpejt me penelata të gjera, sipas gjetjeve. Më pas, boja e sipërfaqes së punuar imët trajtohej ndryshe.
“A Lady Writing” zbulon shtrirjen e perfeksionizmit të Vermeer-it. Për shembull, ai përdori katër pigmente të ndryshme të verdha në mëngën e xhaketës së gruas. Ai gjithashtu rregulloi detajet kompozicionale: këndi i stilolapsit u bë pak më vertikal, për të sugjeruar shkrim aktiv.

Http Cdn.cnn.com Cnnnext Dam Assets 221010144227 02 Vermeer Girl With The Flute

Ekspozita përfshin gjithashtu dy falsifikime të shekullit të 20-të, “The Lacemaker” dhe “The Smiling Girl”, të cilat i atribuoheshin të dyja Vermeer-it kur hynë në koleksionin e galerisë në 1937 si pjesë e amanetit të politikanit dhe koleksionistit të artit amerikan Andrew Mellon.

Kur dy fotot u shfaqën për herë të parë në mesin e viteve 1920, ato shkaktuan një sensacion, pasi kjo ishte periudha pasi artisti ishte rizbuluar dhe po pritej si një gjeni. Të hutuar nga “ethet Vermeer”, historianët e artit dhe tregtarët ishin jokritikë në pranimin e zbulimeve, siç shpjegon ekspozita.

Tani besohet se falsifikuesi i të dy veprave ishte Theodorus van Wijngaarden, një restaurator holandez i njohur më vonë se kishte blerë piktura të vjetra të lira dhe i “përmirësoi” ato për t’u rishitur. Ai ishte gjithashtu një bashkëpunëtor i falsifikatorit famëkeq të Vermeer, Han van Meegeren.

Pas projektit kërkimor të Galerisë Kombëtare të Arteve, të tre Vermeerët autentikë dhe “Vajza me flaut” pritet të shkojnë në një retrospektivë të madhe në Rijksmuseum në Amsterdam, i cili po cilësohet si shfaqja më e madhe e Vermeer-it ndonjëherë.


Lexo edhe:

PIKTURAT E TIJ SHITEN ME VLERA MARRAMENDËSE: VETËM 10 VJEÇ, E DISA E QUAJNË “PIKASO I VOGËL”