Zbulohen 13 arkivole të drurit të vjetra rreth 2500-vjeçare

Arkeologët kanë zbuluar 13 arkivole prej druri të mbyllur plotësisht në nekropolin e shkretëtirës të Saqqara, Egjipt, që datojnë rreth 2500 vjet.

I ndodhur 19 milje në jug të Kajros, kompleksi i gjerë i varrimit – i cili përmban piramidën shkallore të Djoser dhe varreve me çati të sheshtë – i shërbeu kryeqytetit antik të Memfisit.

Ndërsa mijëra sarkofagë janë gjetur të ndërhyrë në kompleksin e varrit, këto zbulime të reja janë të rralla për të mbetur plotësisht të paprekura gjatë mijëvjeçarëve.

Sipas Ministrisë Egjiptiane të Turizmit dhe Antikiteteve, koleksioni i arkivoleve u gjet i grumbulluar në majë të njëri-tjetrit në pjesën e poshtme të një boshti varrimi të thellë 36 metra (11 metra) në kompleksin antik të nekropolit.

Ekspertët që analizojnë sarkofagët – të cilat janë ruajtur aq mirë sa disa nga ngjyrimet e tyre origjinale mund të shihen ende në pjesën e jashtme të tyre – kanë arritur në përfundimin se arkivolet e varrimit kanë mbetur të mbyllura në mënyrë të përsosur që kur u varrosën fillimisht.

Tre kamare të mbyllura janë gjetur gjithashtu brenda kufijve të boshtit të varrimit, me studiuesit që prisnin të gjenin arkivole shtesë pasi të ishin hapur të tilla, tha Ministri i Turizmit dhe Antikiteteve Khaled Al-Anani për Science Alert, transmeton ‘konica.al’.

‘Një ndjenjë e papërshkrueshme kur dëshmon një zbulim të ri arkeologjik,’ shkroi Z. Al-Anani në Twitter, duke shtuar falënderime për kolegët e tij.

Krahas arkivoleve të mëtejshëm në gropat e mbyllura të boshtit, zbulime të tjera që mund të bëheshin në vend do të ishin mallra varri dhe hieroglifë që lejonin identifikimin e individëve të varrosur.

Ekspertët besojnë se Saqqara ishte aktive si një vend varrimi për rreth 3,000 vjet – dhe u përdor nga të dy ata me pozitë të lartë shoqërore dhe shtresat e ulëta.

Shumë prej varreve më të hollësishme dhe tradicionalisht më të lehta për t’u gjetur është zbuluar se përmbajnë mallra të shumëllojshëm të varreve të tilla si maska ​​funerale të hollë argjendi, kartulla të mbuluara me hieroglif dhe madje edhe mbetje kafshësh të mumifikuara.

Shumë prej varreve të tilla janë zbuluar të jenë grabitur më parë, megjithatë – duke e bërë të veçantë zbulimin e 13 arkivoleve plotësisht të paprekur.