Zbulohet tuneli nëntokësor 1500-vjeçar, misteret që fshihen pas tij

Një korridor nëntokësor 1500-vjeçar është gjetur në mbetjet e Kishës 500-vjeçare Polueuktos. Kjo kishë është e vendosur përballë ndërtesës së Bashkisë Metropolitane të Stambollit në Saraçhane.

Kisha, e cila mori këtë emër për shkak se i ishte kushtuar Shën Polyeuktos, fillimisht u shkatërrua dhe më pas u plaçkit në shekullin e 11-të.

Sipas mediave turke, pjesë të çmuara dhe kolona të kishës janë kontrabanduar në Venecia.

Gjatë ndërtimit të nënkalimit në vitet 1960, u zbuluan disa objekte historike që i përkisnin kishës dhe pas 5-6 vitesh punë gërmimi, kisha u braktis.

Gërmimet filluan më 8 qershor 2022 në parkun arkeologjik të Saraçhanes, ku ndodhet Kisha e Shën Polyeuktos, nga ekipet e Trashëgimisë IMM, të lidhura me Departamentin e Kulturës së Bashkisë Metropolitane të Stambollit (IMM).

Në zonën ku janë kryer studimet është gjetur një kalim nëntokësor rreth 20 metra larg Qafës së Haşim İşçanit.

Gurët e ndërtimit të korridorit nëntokësor, i cili përmban mozaikë dhe inkorde guri, janë të formuar me mermer të përpunuar dhe të zbukuruar me relieve.

Kolonat dhe pjesa më e madhe e materialeve të tjera në hyrje të kishës së Shën Markut në Venecia janë objekte që ishin plaçkitur dhe marrë nga kisha gjatë Fushatës së IV Latine.

Pjesët e mbijetuara të kësaj kishe janë sot në kishën e Shën Markut në sheshin me të njëjtin emër në Venecia./gazetatema.net

ObserverKult


Lexo edhe:

BUNKERËT U NDËRTUAN PËR LUFTËN IMAGJINARE TË ENVER HOXHËS

Për të forcuar shtetin, ai ndërtoi më shumë se 170,000 bunkerë ushtarakë në të gjithë Shqipërinë. Shumica janë struktura të vogla në formë kupole, të ndërtuara si stacione për ushtarët.

Struktura nëntokësore e ngulitur poshtë kështjellës së qytetit të lindjes së Hoxhës, Gjirokastrës. Kjo kështjellë është një nga ndërtimet më mbresëlënëse. Sot është një vend i Trashëgimisë Botërore në UNESCO

Ekipet e ndërtimit punuan në fshehtësi për t’u siguruar që askush nuk do të zbulonte planin për të vendosur komandën ushtarake. Kjo në rast të një sulmi të huaj, në tunelin 1,500 metra të gjatë.

Ai u rizbulua pas rënies së komunizmit në vitet 1990 dhe që atëherë është bërë një vend turistik.

Ndërsa covid-19 i ka dhënë një goditje të rëndë sezonit turistik të Shqipërisë, rreth 300 vizitorë që mbanin maska ​​eksploruan tunelin nëntokësor këtë verë. Duke përfshirë Alexandre Benlalam, një inxhinier 39-vjeçar nga Parisi.

Tekstin e plotë mund ta lexoni KËTU:

ObserverKult