A mund të biesh në dashuri me dy persona njëherësh? Ja çfarë thotë Alberoni….

Ç’do të thotë të biesh në dashuri? A është rënia në dashuri një revolucion? Çfarë janë dëshira, xhelozia, pasioni? A mund të biesh në dashuri me dy vetë njëherësh? Çfarë e dallon seksualitetin e njeriut me të kafshës? A është dashuria një kërcënim, një rrezik për shoqërinë?

Profesor Alberoni u përgjigjet këtyre pyetjeve duke përkufizuar kategorinë e “dashurisë në lindje e sipër”.

Kjo fazë e dashurisë, që studiohet e saktësohet për herë të parë prej tij, është themelore për të kuptuar procesin e rënies në dashuri.

Ky libër i sociologut të famshëm italian bën pjesë në një trilogji, së bashku me dy titujt e tjerë të tij, Miqësia dhe Erotizmi.

Përkthyer në shumë gjuhë të botës, këto libra trajtojnë në mënyrë të kuptueshme për të gjithë temat e përjetshme njerëzore.

Askush nuk bie në dashuri nëse është plotësisht i kënaqur me ato që ka dhe me atë që është.

Të paktën kështu mendon profesori i njohur Francesko Alberoni në studimin e tij mbi rënien në dashuri. Ndëkaq që studimi konsiderohet si më i miri që pas “Dashuria” të Stendalit.

Në librin “Rënia në dashuri dhe dashuria”, Alberoni merret me ato momentet e shkurtra që na përfshijnë para se të biem në dashuri. Ai mundohet të zbërthejë ato forca që ndikojnë veprimet tona në këtë fazë.

Për shumë njerëz, libri i Alberonit ka mjaft elemente të vërteta. I shkruar me një gjuhë gati poetike, edhe pse me shpjegime psikologjike e sociologjike, autori arrin ta transportojë lexuesin në kohë dhe vende të ndryshme.


Të biesh në dashuri, sipas autorit, është një eksperiencë universale; është takimi jo vetëm mes dy shpirtrave, por edhe mes dy mendjeve.


Libri është shkruar për të gjitha moshat dhe sekset. Thelbi i tij është se rënia në dashuri ndodh si rezultat i pakënaqësive individuale, që do të thotë, një njeri bie në dashuri atëherë kur ndihet i pasigurt në vete. Ne biem në dashuri kur përpjekjet tona për të shpëtuar marrëdhëniet e mëparshme kanë dështuar dhe ndihemi gati për ndryshim. Ky është momenti i një faze të re, ajo e dashurisë “në lindje e sipër”.

Për të sqaruar teorinë e tij, Alberoni sjell shembullin e adoleshentëve dhe dëshirës së tyre të madhe për t’u pranuar, një dëshirë që përkthehet me rënien në dashuri. Për shumicën e njerëzve, adoleshenca është periudha me momentet më të turbullta e njëkohësisht më të bukura. Gjatë kësaj faze të jetës, ne jemi në shumicën e kohës të pasigurt në çdo gjë dhe në të njëjtën kohë më të prirur për të dashuruar. Sipas Alberonit, një gjë e tillë nuk është thjesht koincidencë.

Çfarë do të thotë të biesh në dashuri? Çfarë ndodh me ne? Ku na çon kjo ndjenjë dhe më e rëndësishmja, si arrijmë atje? Libri i Alberonit është më shumë një studim sesa guidë. Në këtë rast, konkluzioni i studimit të tij del nga nevoja njerëzore për të përmirësuar ekzistencën.

“Rënia në dashuri dhe dashuria” është një pjesë unike e letërsisë. Me formimin e tij akademik, Alberoni bën analiza por në të njëjtën kohë, nëpërmjet këtij libri, përcjell shpresë.

Ky libër është botuar nga “Çabej”, në përkthim të Reshat Konçit.

“Rënia në dashuri dhe dashuria” nga Francesco Alberoni

ObserverKult

Lexo edhe:

EDUARDO GALEANO: DASHURIA ËSHTË SËMUNDJE E RREZIKSHME…