Agim Gjakova apo shkrimtari midis dy kufijve

agim gjakova
Agim Gjakova


Takim i shkrimtarit e publicistit Agim Gjakova me rotarianët gjakovarë

Nga Blerim Valla

Rotarianët gjakovarë patën një takim me shkrimtarin e publicistin e njohur, Agim Gjakova, në Qendrën e re tē pensionistëve të Gjakovës, donacion ky i Klubit Rotary të Gjakovës.

Agim Gjakova para se të rrëfente rrugëtimin e tij jetësor tejet interesant dhe të bashkëbisedonte me të pranishmit, i dhuroi qendrës tërë kompletin e veprave të tij (24 libra) të botuara deri tani, libra këta të gjinive të ndryshme. Rotarianët gjakovarë patën rastin të përjetojnë edhe disa recitime emocionuese nga vet z. Gjakova të disa poezive të njohura të tij.

Më pas u zhvillua një bisedë interaktive mjaft interesante rreth situatës aktuale në Kosovë, Shqipëri dhe rajon në shumë fusha që preknin veprimtarinë e A. Gjakovës, sidomos për gjendjen kulturore, letrare, mediale dhe politike të mediave në hapësirën mbarëshqiptare dhe me më gjërë

Në fund kryetari i rotarianëve të Gjakovës z. Agron Abrashi i ndau një mirënjohje z. Agim Gjakova për kontributin e tij të madh në fushën e letërsisë dhe publicistikës.

Z. Gjakova gjatë këtij takimi duke folur për potencialin intelektual në të gjitha fushat e jetës në Kosovën e pasluftës, por edhe në Shqipëri tha se lë shumë për të dëshiruar. “Të gjitha pozitat me rëndësi këtu por edhe andej kufirit, i delegojnë partitë politike për meritokraci të paqenë e jo pse janë të thirrur për ato poste”!

Duke u përgjigjur një pyetjeje nga një i pranishëm për punën që nuk po e bëjnë arsimi, kultura, mediat,etj por edhe për akulturimin në Kosovë, A. Gjakova theksoi se “ Fajtor për gjithë këtë është politika dhe politikanët tanë! Për këtë e kemi si e kemi gjendjen e artit e kulturës, por edhe të letërsisë dhe mediave. Gjithkush është bërë shkrimtarë e gazetarë. Vetëm Kosova është pa gazeta e revista në mbarë Evropën ! Kemi media, sidomos televizive, të hapura nga dhe për interesa të partive politike. Shiqoni si është katandisur arsimi etj etj. Kosova dhe populli i saj nuk e ka merituar këtë”!

Ndërsa pyetjes se a ndihet më mirë në Kosovë (në Gjakovë) apo në Shqipëri, Agim Gjakova tha “Ndihem njësoj, si në Shqipëri edhe në Kosovë! Jetën si shkrimtar mes dy kufijve shqipfolës e kam përballuar jo vetëm në vitet e tranzicionit, por edhe gjatë regjimit komunist ku duhej që të përgjigjesha për subjektet e veprave të tij në një nga plenumet e Lidhjes së Shkrimtarëve. Megjithatë, z. Gjakova tha se në të dy vendet është ndier njësoj.

“Më pyesin, si e ndiej vetën në Kosovë, si në Shqipëri? Unë e ndiej veten njësoj, pasi dhe këtu edhe atje kam shoqërinë time. Nuk e ndiej veten ngushtë në asnjë vend.

Si shkrimtar gati njëlloj, siç kam qenë këtu gjysmë i injoruar këtu dhe atje, pasi kur punova në shtyp se kam kursyer klasën pseudo-intelektuale të Kosovës. Prej kësaj ka pas përpjekje që të veprën time ta bojkotojnë, por s’kanë mundur”, theksoj ai.
Kurse interesante ishte përgjigjja e tij lidhur me komunikimin e letërsisë shqipe me lexuesin, Gjakova u shpreh se interesi që kanë institucionet tona kulturore për ta zhvilluar më tej atë është i vakët. “Më duket sikur është njëlloj, sa i përket mënyrës institucionale, sa i përket letërsisë, si në Shqipëri dhe në Kosovë.

Këshilli i Librit nuk është për të vendos sesa lekë duhet dhënë njërit e sa tjetrit, por që ta meritojnë atë vlerësim. Në Shqipëri ende ka mbet e vjetra, Ismail Kadare dhe Dritëro Agolli. Pra e kam fjalën që është një farë lloj shabllonizmi i institucioneve tona, duke u nis nga universitetet e më tej, që nuk interesohen shumë për gjetjen e talenteve të reja. Pavarësisht sistemit, në kohën e monizmit inkurajoheshin talentet e reja. Ishin brenda kornizave ideologjike, por interesoheshin për të rinjtë”, përfundoi shkrimtari e publicisti Agim Gjakova.

Agim Gjakova, bir i dy mësuesve dhe patriotëve gjakovarë, u lind në Kavajë. Shkollën fillore edhe të mesme i kreu në Gjakovë. Studimet e larta i kreu në Beograd e më pas në Tiranë kreu letërsinë franceze.

Ai është shkrimtar i dy anëve të kufirit, i cili pas mbarimit të shkollës Normale në Gjakovë, shkoi student në Beograd në fakultetin filozofik. Ndjenjat e tij atdhetare nuk e lanë të qetë edhe atje ku bashkë me shokët e kolegët e tij të tjerë shqiptar formoi shoqatën e studentëve shqiptarë “Përpjekja”.

Meqë në vitet ’50-ta, konsiderohej si kërcënim për Jugosllavinë me deklaratat e tija të hapura kundër keqtrajtimit të shqiptarëve të Kosovës, u dërgua në internim në kampin e Gerovos në Kroaci, kurse në maj të vitit 1960 zyrtarët e UDB-së e dëbuan në kufirin shqiptar si person të padëshirueshëm për ish Jugosllavinë.

Gjatë qëndrimit në Shqipëri, në vitin 1966, kreu studimet në Fakultetin Histori-filologji dega letërsi frenge në Tiranë, mirëpo gjatë gjtihë kohës ishte i ndjekur nga sigurimi i shtetit, ngase nuk ishte i listuar si mbështetës i Partisë së Punës Shqiptare (PPSH). Përkundër gjithë këtyre peripetive Gjakova arrinë të mbijetoj dhe pas përfundimit të në luftës në Kosovë, u shpërngul në Prishtinë ku edhe jeton dhe vepron.

Agim Gjakova është autor i 22 romaneve, i 12 vëllimeve poetike, i 4 dramave, etj. Kurse i gjithë opusi i tij letrar është përmbledhur në 23 libra voluminozë.

ObserverKult


Lexo edhe:

JUSUF BUXHOVI TAKOHET ME ROTARIANËT E GJAKOVËS, KRITIKON AKADEMITË E KOSOVËS DHE TË SHQIPËRISË