Albina Muçaj: Dhimbta e pafundit t’detit

thue moj nanë
nga ku fillon deti

i mjalttë dhe i zehertë rruzullimi
sofra e rrnesës shtrue me stinë t’buta e t’egra

lumë i qetë kenka jeta ndonjiherë
oqean me dallgë qi çohen thik’ përpjetë
nganjiherë tjetër

t’rrahun ernash t’çmenduna
lisa mshteknet maj’malit
rriten fmitë tue kqyrë qjellen

e deti ndryshon ngjyrat
e toka çahet etuni për shiun e bruztë

call n’sytë e nanës mbetet nji dritë e mekun qi dridhet

nga nis dhimbta e pafundit t’detit
për kokrrat e krypës qi i pëlcasin n’prush
malli ku i ka rranjtë
puthjet e nanës dhe shkrolat e para

nga duhet me fillue m’i mbledh puplat e kujtimevet
me i rue ngohtë si tamblin e bardhë n’gji

qysh n’atë rudinë t’blerueme
nanëshkretë
u shemb gjam’sh vorri i vllaut
i t’mirit t’motrërzezës
qi dikur këndue e përkund’ e kam n’djep

njato rrugë qi luenim bashkë
ku treten
çantat qi merrnin pluhnin me vedi
andrrat për t’ardhmen qysh u mbushën me therra
ç’zjarm prandverën pa mugullue hi e bani

thue
nër cilin shakmb u mfesh magma e vullkanit
n’zemrën e cilit gur t’plasun dashnija

n’cil’t gema t’pemës
nanoke
çelin fmija

ku nis deti