Alda Merini: Nuk kam nevojë për para… Kam nevojë për ndjenja…

alda merini ne jemi

Poezi nga Alda Merini

Nuk kam nevojë për para.
Kam nevojë për ndjenja,
për fjalë, fjalë të zgjedhura me sqimë,
për lule të quajtura mendime,
për trëndafilë të quajtur- më rri pranë,
për ëndrra që pemët banojnë,
për këngë që i bëjnë statujat të vallëzojnë,
për yje që murmurisin në veshin e të dashuruarve.
Kam nevojë për poezi,
kjo magji që djeg vrazhdësinë e fjalëve,
që zgjon emocione dhe krijon ngjyra të reja.

Poezia ime është po aq e gjallëruar sa zjarri
që i përshkon gishtat e mi si rruzare
Nuk lutem sepse jam poeteshë e fatkeqësisë
që hesht, ndonjëherë, në dhimbjet e lindjes brenda orëve
jam poetesha që klith dhe luan me klithmat e saj,
jam poetesha që këndon dhe nuk gjen fjalë,
jam kashta e thatë mbi të cilën bie tingulli,
jam ninanana që i bën bijtë të qajnë,
jam krenaria që e lejoj të rrëzohet,
manteli metalik i një lutje të gjatë
prej zisë së kaluar që nuk sheh dritën.

Shqipëroi: Elida Buçpapaj

ObserverKult


Lexo edhe:

ALDA MERINI: GRATË DUAJINI TUJ E DITË SE NEVOJË NUK KANË: VETVETËS DINË M’I MJAFTUE…

Ka gra…
Pastaj ka gra, gra…
Ato nuk duhet me provu m’i kuptue,
kish’ me kanë një betejë e humbun n’fillesë.
Duhesh m’i pranue, qaq.
Duhet m’i marr e puthë, mos me iu dhanë kohë, kohën me u mendue.
Me i pushtue duhesh n’përqafim
që dahun ua ndal e frikën që din me t’rrëxue një herë të vetme…

Poezinë e plotë e gjeni KËTU

ObserverKult