Baladë për nanën Pashke që u dogj me benzinë pasi ia sollën trupat e djemve të vrarë

baladë për nenë pashken
Foto Credit: Egzon L. Marku

(Baladë për nanën Pashke Marku e cila tri ditë pasi ia sollën djemtë e vrarë në Meje nga Batajnica u dogj me benzinë në kujtim të tyre )

Eduard Frrokaj: Rrëfimi për një nanë

Kur u ndaluan Gjovalin dhe Milan Marku në fushë të Mejes nana u lutë dy herë zotit dhe kombit
Çka i kanë ba kujt në këtë natë barbare djemtë e mi, tha
Nanës së Anton Lleshit vrasësit i thanë se po nuk lëvizën do t’i vrasin djemtë para syve të tyne
Nanës Zoje Prendi ja vranë të pesë djemtë e ia lanë vetëm një kujtim
Ai momenti i të vetmes shenjë
Nanat i panë djemtë të shtrirë në fushë me bajoneta barbarësh mbi krye për herë të fundit
Ai momenti për të fundit herë
Më pas ra heshtja dhe u dëgjuan batare të gjata
Djemtë i vranë me plumba në krye
nanat e dëgjuan kujen larg
Vonë napër natë mbërrine atje në Zadrime ku ka kënduar Fishta
Djemtë e Malsisë vra e coptue të nesermen i nisën për në Batajnicë
Vrasësit nuk kishin lexuar libra por kështu e kishin parashikuar tragjeditë e vjetra
Në varre të katundit qyqja këndonte për fatet e nuseve dhe kthimin e djemëve të Malsisë
Një ditë të bukur maji u kthyen ata me eshtra të bëra copë e grimë me e ruajtë kufirin në Dukagjin
Mbase një zanë ka thanë atë ditë a e dini o Gjovalin e Milan Marku sa herë asht lutë nana për me u kthye
Nana tri ditë pas si në kryqëzim Krishti iku e u bë Rozafë me i muros kujtimet e atdheut
Tha t’i bëjmë roje fisi Atdheut
Lahutën e Malsisë e dinte përmendësh
I mësoj edhe shenjat e barbarisë
Të tretën ditë në trupin e saj u vetëflijua profecia se nuk mund të jetoj vetëm me kujtime
Sot i bënë roje djemëve i bënë roje atdheut
Rrëfimi për një nanë dheut e atdheut nuk i mbaron kurrë

*Në foto nëna Zoje Prendi qe ja vranë 5 djemtë në masakrën e Mejës !

ObserverKult

lexo edhe:

PETRIT RUKA: BALADË PENSIONISTËSH
BILALL XHAFERI: BALADË ÇAME