Ismail Kadare: Ti ishe për mua e pamposhtur si Troja

Ti ishe për mua e pamposhtur si Troja
Troja që unë dot s’e pushtoja.
Ti ishe për mua e pakuptueshme,
Më e pakuptueshme se mbishkrimet etruske

Vetëm në ëndrra, ah, në ëndrra
T’i përqafoja flokët e dendura.
Gaz më shumë ndjeja tek të pushtoja
Se gjithë grekët kur ra Troja.

Vetëm në ëndrra m’ishe e kuptueshme,
Ti, e shtrenjta ime etruske.

ObserverKult

Lexo edhe:

BRENDA SHTËPISË SË KADARESË …

shtepia e kadaresë

Tashmë të gjithë mund të vizitojnë shtëpinë ku lindi, u rrit dhe hodhi në letër krijimet e para shkrimtari i njohur shqiptar Ismail Kadare. Teknologjia bën të mundur një vizitë të plotë në ambientet e shtëpisë në Gjirokastër.

Muzeu “Shtëpia Kadare” është restauruar duke ju përmbajtur plotësisht projektit fillestar. Ndërtesa ka dy kate, nga qilari që ndodhet në katin përdhes ku mbaheshin zahiret (rezerva ushqimore) të dimrit.
Ky kat shërbeu edhe si vendstrehim gjatë bombardimeve në Luftën e Dytë Botërore.
Në themelet e shtëpisë ndodhet sterna e ujit që grumbullon ujin e shiut nga hulluqet e çatisë dhe është origjinale.
Ndërsa ne katin e parë (nëndivani) janë hajatet që përdoreshin për kafshët dhe veglat e punës.

Në katin e dytë ndodhen ambientet e banueshme të shtëpisë. Dy oda të mëdha ku qëndronin miqtë dhe dy oda të vogla “dimërore” që përdoreshin nga familja.
Brenda shtëpisë së Kadaresë gjenden disa sende origjinale të familjes si mangall, sënduk, një helmetë e Luftës së Vietnamit ku Ismaili ka qenë reporter.
“Shtëpia Kadare” është bërë e njohur për vizitorët falë romanit “Kronikë në gur” ku shkrimtari përshkruan çdo detaj të saj.

Muzeu hapi dyert për vizitorët për herë të parë më 28 janar të vitit 2016. Shtëpia e Kadaresë daton në vitin 1799. U rindërtua pas djegies aksidentale në vitin 1999, sipas përshkrimit që i bën vetë Kadare.

Tekstin e plotë e gjeni KETU