Bob Dylan: Zotërat e luftës

bob dylan prej dites ne dite

Ejani ju zotëra të luftës
Ju që bëni të gjitha armët
Ju që bëni aeroplanët e vdekjes
Ju që bëni bomba të mëdha
Ju që fshiheni pas mureve
Ju që fshiheni pas tavolinave
Vetëm dua që ta dini
Unë mund të shoh përmes maskave tuaja

Ju që kurrë nuk keni bë asgjë
Pos gjërave për t’shkatërruar
Ju luani me botën time
Si të ishte lodra juaj e vogël
Ju vendosët një armë në dorën time
Dhe ju fshiheni nga sytë e mi
Dhe ju ikni dhe shkoni larg
Kur plumbat e shpejtë fluturojnë

Ashtu si Juda i vjetër
Gënjeni dhe mashtroni
Lufta Botërore mund të fitohet
Doni që unë të besoj
Por unë shoh përmes syve tuaj
Dhe unë shoh përmes trurit tuaj
Ashtu si shoh nëpër ujin
Që shkon poshtë duke rrjedhë

Ju i mbushni armët
Që të terët t’i shkrepin
Pastaj ju riktheheni dhe shikoni
Kur numri i vdekjeve të bëhet i lartë
Ju fshiheni në pallatet tuaja
Derisa gjaku i të rinjve
Derdhet prej trupave të tyre
Dhe futet në baltë

Keni mbjellur frikën më të keqe
Që mund të mbillet ndonjëherë
Frikën për të sjellë fëmijë
Në këtë botë
Për kërcënimin e fëmijës tim
Të palindur dhe të paemër
Ju nuk e meritoni as gjakun
Që përshkon venat tuaja

Sa di unë
Që flas pa pritur rend
Ju mund të thoni se unë jam i ri
Mund të thoni që boll nuk di
Por ka një gjë që unë e di
Edhe pse jam më i ri se ju
Edhe Jezusi nuk do t’ju falte kurrë
Për ato që ju bëni

Më lejoni t’ju bëj një pyetje
A janë paratë tuaja aq të vlefshme
Që të mund t’i blini faljet
A mendoni se është e mundur
Unë mendoj se ju do ta kuptoni
Kur vdekja t’jua marr taksën e saj
Të gjitha paratë që keni bërë
Ta blini shpirtin tuaj prap nuk kanë me ju dalë

Dhe unë shpresoj që ju të vdisni
Dhe vdekja juaj të vijë shpejt
Unë do të ndjek arkivolin tuaj
Në pasditen e zbehtë
Dhe unë do të shikoj ndërsa ju rrini shtrirë
Poshtë në shtratin tuaj të vdekjes
Dhe do t’qëndroj pranë varrit tuaj
Derisa t’sigurohem se keni vdekë vërtetë

Përkthyer nga: Ben Apolloni

ObserverKult

_______________________

Lexo edhe:

ANTIPODE TË LUFTËS: ERNST JÜNGER DHE ERICH MARIA REMARQUE