“Dora e Zotit”, kujt ju kushtua kjo skulpturë?


Një burrë i vogël po qëndron në një dorë të madhe. Ai po shikon lart dhe trupi i tij është i tensionuar, i mbajtur nga Dora e Zotit.
Skulptori suedez Carl Milles punoi në Dorën e Zotit nga 1949-1953.

Vepra u bë në shenjë nderimi ndaj industrialistit C.E.Johansson, i cili revolucionarizoi matjen precize të pajisjeve industriale.

Skulptori ka deklaruar se skulptura i erdhi si frymëzim në ëndërr.

Ky ishte një nga tre veprat e fundit të jetës para vdekjes së tij në 1955.

Dora e Zotit, origjinale është vendosur në qytetin suedez Eskilstuna.
Kopje të saj i gjen edhe në Detroid, Tokio, Melburn, Pekin etj.

ObserverKult

Melburn

Detroid

Japoni

———————————————-

Lexo edhe :

SHKRONJAT QË LEONARDO DA VINÇIT “I FSHEHU” NË SYTË E MONA LIZËS?

La Gioconda nga Da Vinci është një nga pikturat më enigmatike në historinë e artit dhe mbart me dhjetëra mistere.

Studiuesit nga e gjithë bota janë përpjekur që t’i shpjegojnë, duke spekuluar ndonjeher se ka folur Dora e Zotit aty.

Midis këtyre, disa pretendojnë një veçanti gjysmë të fshehur dhe të dukshme vetëm në një distancë shumë të afërt. Sytë e Mona Lizës duket se fshehin shkronjat, një L në syrin e djathtë dhe një S në syrin e majtë. Per me shume lexo KETU