Festivali i Filmave “BANFF”, sërish në Prishtinë

BANFF Kosovo, festivali i filmit për sportet malore dhe aventurën në natyrë, vjen për të dytën herë në Prishtinë nga BANFF Centre Mountain Film Festival në Kanada me një përzgjedhje filmash që kanë për qëllim të promovojnë sportet malore, aventurën në natyrë, çiklizmin, çështjet mjedisore, fuqizimin e gruas në sportet malore si dhe sfidat njerëzore në ekspedita të rralla natyrore.

Edhe këtë vit, BANFF Kosovo shfaqë një program prej 16 filmash të shkurtër të ndarë në RED dhe BLUE Programme, që do të shfaqen përgjatë dy ditëve, me 5 dhe 6 tetor në kinematë Cineplexx Prishtina.

“Si pjesë e këtij edicioni të BANFF Kosovo, sjellim udhëtime nga vende të largëta, sfida njerëzore në ekspedita të rralla, tregime të sporteve ekstreme, adrenalinë dhe pafund energji, në një eksperiencë të jashtëzakonshme kinematografike. Kjo përzgjedhje filmash për shfaqje në Prishtinë, ka për qëllim inspirimin dhe motivimin tonë për ta dashur dhe respektuar natyrën si dhe njëri-tjetrin, me shpresë që sfida që po e kalojmë tani me COVID-19 të jetë e fundit, kurse rikthimi ynë në normalitet të paraqes mundësi fantastike për aventura të përbashkëta” – është shprehur Drejtori i BANFF Kosovo, Besnik Shala.

RED Programme që shfaqet me 5 tetor, hapë edicionin e sivjemë të BANFF me filmin ‘Mother Earth’ që trajton qështjet mjedisore, për të vazhduar me filmin ‘Pretty Strong: Fernanda’ një film për ngjitësen e maleve Fernandën përmes të cilës promovohet fuqizimi i gruas në këtë sport.

Filmat tjerë sjellin shpirtin e aventurës, skijimit, ciklizmit dhe paraglajding.

Me 8 tetor në BLUE Programme shfaqen një përgjedhje tjetër prej 8 filmash, mes tyre filmi

‘Running the Toog’ nje portret për një grup vrapuesesh britanike në Taxhikistan, si dhe një mori filmash tjerë që fokusohen në përpjeket njerëzore për të arritje në fusha të ndryshme të sporteve ekstreme, anë e kënd botës.

Të 16 filmat që do të shfaqen në Cineplexx në Prishtinë janë produksione të vendeve të ndryshme të botës, duke përfshirë Kanadanë, Gjermaninë, Amerikën, si dhe vende tjera nga mbarë bota.

BANFF Mountain Film Festival organizohet në BANFF (Alberta) të Kanadasë çdo vit që nga viti 1976. Prishtina është për herë të dytë nikoqire e këtij festivali.

Kjo ngjarje kulturore, e artit, sportit dhe aventurës, organizohet nga Banff Mountain Film Festival Kosovo dhe mundësohet nga Komuna e Prishtinës, Ambasada Kanadeze në Kroaci, RED BULL dhe CINEPLEXX në Prishtinë. Datat e prezentuara të festivalit mund të ndërrojnë në rast të mos-relaksimit të masave si pasojë e COVID-19./zeri.info

LEXO EDHE: Sonte nis edicioni i 20-të i Festivalit “ReMusica”

Image