Gary Snyder: Paraja shkon kundër rrymës

Poezi nga Gary Snyder

Po i dëgjoj njerëzit duke folur për arsyen
Vetëdijen më të lartë, subkoshiencën,
duke shikuar audiencën
nëpër derën anësore
ku përcëllima e diellit bllokon
një ngastër me bar ngjyrë tanini dhe shkurre gjembaçe

Ka njerëz që bëjnë biznes brenda ligjit.
Dhe të tjerët, të cilët e duan shpejtësinë, rrezikun,
Marifetet, që dinë si t’ia heqin
Flamën dikujt, të fitojnë pasuri fantastike,
Të lëndojnë me krahët e fuqishëm të pushtetit,
Dhe pastaj të ngrehin dolli në emër të tij!
ata kurrë si zë kush.
ata e kanë ligjin në dorë.
A është kjo arsyeja? Apo është një ëndërr.

Mund të nuhas barin, të ndiej gurët me këmbë të zbathura
sado që unë rri këtu i mbathur dhe i veshur
me të gjithë njerëzit. Ky është pushteti im.

Dhe një forcë e çuditshme është në botë
Ama jo një pushtet
Që kërkon të posedojë burimin.
Ai na verbon dhe na ik pa rënë në sy,
Ai noton kundër rrymës.

Përktheu: Fadil BAJRAJ

ObserverKult

Gary Snyder

Lexo edhe:

NICK CAVE: LUTJET NË ZJARR

Ky vend për mua është Ferr
Me Djallin në shtratin tim
Me Djallin në këtë shishe
Dhe Djallin në kokën time
Do të të takoj prapë në Parajsë
Nëse e vesh prapë atë fustan
(Do ta pi edhe një pije, miku im)
Ku zemra më mbahet në akull
Dhe lutjet shpërthejnë në flakë
Lutjet në zjarr.

Përktheu: Fadil Bajraj