Giacomo Leopardi: S’e kam ndjerë kurrë më fort jetën sesa duke dashuruar

kant lumtur

Poeti italian, Giacomo Leopardi,  (29 qershor 1798 – Napoli, 14 qershor 1837) është njëri nga lirikët më të mëdhenj botëror të të gjitha kohëve. Përveç poet ai ishte dhe filozof, shkrimtar dhe gjuhëtar italian. Giacomo Leopardi la pas vetes shumë vepra, ndër të cilat kryesoret janë: “Pafundësia” (1819) dhe “Këngë” (1831).

Në vazhdim ua sjellim një pjesë të shkëputur nga krijimtaria e tij:

Nga: Giacomo Leopardi

Unë s’e kam ndjerë kurrë më fort jetën sesa duke dashuruar, aq sa gjithçka tjetër në botë më bëhej si e vdekur.

Dashuria është jeta e parimi gjallërues i natyrës, siç është urrejtja parimi shkatërrues e mortor. Gjërat janë për t’u dashuruar reciprokisht, e vetë jeta lind prej kësaj.

ObserverKult


Lexo edhe:

FOTO EMOCIONUESE: SI VDIQËN TË PËRQAFUAR CVAJG DHE BASHKËSHORTJA E TIJ

Mëngjesin e 23 shkurtit të vitit 1942, dhoma e gjumit, e marrë me qira nga dy bujtës në Gonçales Dias 34. Në Petropolis, Brazil qëndroi e mbyllur deri pak para masditës.

Personeli i shqetësuar njoftoi policinë, e cila theu derën duke gjetur të pajetë mbi shtrat një burrë dhe një grua.

Ky i vdekur ishte shkrimtari me origjinë austriake, i cili sapo kishte marrë nënshtetësi angleze, Stefan Cvajg. Bashkë me të ishte, dhe bashkëshortja e tij, Elisabet Charlotte…

Tekstin e plotë e gjeni KËTU